Naukowcy postanowili sprawdzić, czy rzeczywiście białe mięso wpływa na niższe stężenie cholesterolu we krwi. Wyniki tych badań opublikowano w magazynie "American Journal of Clinical Nutrition". Eksperyment naukowy trwał miesiąc i wzięło w nim udział 113 osób. Uczestnicy badania byli podzieleni na grupy pod względem sposobu odżywiania.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
W pierwszej grupie dieta była oparta na czerwonym mięsie, w drugiej – na białym, a u pozostałych osób mięso było zastąpione białkiem roślinnym. Okazało się, że nie rodzaj mięsa wpływa na poziom cholesterolu, a sama jego obecność w diecie. Osoby, które nie spożywały mięsa miały zdecydowanie niższy cholesterol niż te, które żywiły się czerwonym i białym mięsem. Natomiast grupy, w których spożywane było mięso nie różniły się specjalnie od siebie pod względem poziomu cholesterolu.
Białe mięso uważane jest za zdrowsze, ponieważ posiada mniej tłuszczu niż czerwone. Z badań wynika, że zwolennicy białego mięsa będą mieli taki sam cholesterol co osoby wybierające mięso czerwone. Trzeba zaznaczyć,. że każdy organizm ma inne predyspozycje i reaguje inaczej na dietę bogatą w produkty mięsne. Naukowcy postanowili zgłębić ten temat i kontynuować badania.
Zazwyczaj cholesterol dzielimy na dobry i zły. Na jego poziom w naszym organizmie wpływa rodzaj diety, aktywność fizyczna oraz metabolizm. Zbyt duża ilość lipidów zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca i zaburza funkcjonowanie układu krążenia.
Żeby sprawdzić poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów, wystarczy wykonać proste badania laboratoryjne krwi. Oczywiście wyniki najlepiej potem skonsultować z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.