W nalewce staropolskiej znajdziemy m.in.: witaminę A, C, D, E i K, witaminy z grupy B, potas wapń, fosfor, magnez, sód, garbniki, kumaryny, olejki eteryczne, kwas hydroksybenzoesowy, cynamaldehyd i eugenol. Dzięki zawartości wielu cennych elementów mikstura wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, znieczulające, rozkurczowe, moczopędne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.
Czytaj także: 20 mililitrów przed snem. Zmniejsza ryzyko zawału serca
Regularne sięganie po ten preparat podnosi odporność na infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego, trawiennego, sercowo-naczyniowego i hormonalnego. Pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które przyczynia się do wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca i udaru mózgu.
Poza tym nalewka na bazie przypraw korzennych reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Obecne w niej antyoksydanty spowalniają proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nalewka świetnie sprawdza się przy leczeniu takich dolegliwości jak: niestrawność, nudności, ból i skurcz brzucha, zaparcia, zapalenie oskrzeli, kaszel, katar i bezsenność.
Czytaj także: Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Składniki:
600 ml wódki,
300 ml spirytusu rektyfikowanego,
45 ml wody,
100 g cukru
300 ml miodu naturalnego,
10 goździków,
3 kawałki kory cynamonowej,
4 gwiazdki anyżu gwiaździstego,
1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
1 laska wanilii,
1/4 łyżeczki nasion kardamonu,
sok z połówki pomarańczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na początek należy przygotować syrop cukrowy. W tym celu gotujemy wodę z cukrem i mieszamy aż do momentu, gdy uzyskamy lekko gęstą konsystencję. Przyprawy wymienione w przepisie wsypujemy do słoika i zalewamy syropem cukrowym. Do szklanego pojemnika dodajemy również miód, alkohol i świeży sok pomarańczowy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na 2-3 miesiące. Co najmniej raz w tygodniu dokładnie mieszamy składniki. Po upływie odpowiedniej ilości czasu miksturę filtrujemy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie możemy śmiało korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Maksymalna dawka to 30 kropli dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.