Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Stoi u podstaw długowieczności. Ma ogromny wpływ na pracę serca

6

Czy wiesz, że znaczący wpływ na zdrowie naszego serca ma nie tylko to, co jemy, ale również to, kiedy jemy? Najnowsze badania dostarczają nam na ten temat kilku ważnych wskazówek.

Stoi u podstaw długowieczności. Ma ogromny wpływ na pracę serca
Pora posiłku ma ogromne znaczenie dla serca (Licencjodawca, Srdjan Pavlovic)

Pora śniadania i pora kolacji

Naukowcy z Francji i Hiszpanii przeprowadzili fascynujące badania na ponad 100 tysiącach osób, by zbadać, jak nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie sercowo-naczyniowe. Ich odkrycia mogą okazać się motywacją dla wielu z nas!

Okazuje się, że kluczowe znaczenie ma czas spożywania pierwszego posiłku w ciągu dnia. Wyniki badań wykazały, że opóźnienie śniadania może niekorzystnie wpływać na zdrowie serca. Każda godzina zwłoki w spożyciu śniadania po obudzeniu zwiększa ryzyko chorób sercowych o 6 proc. Należy jednak pamiętać, że nie oznacza to, iż każdy powinien jeść śniadanie o tej samej porze, lecz że powinien je zjeść bezpośrednio lub prawie bezpośrednio po wstaniu z łóżka (niezależnie od tego, o której godzinie wstaje).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Badania ujawniły również, że spożywanie wieczornego posiłku (po godz. 21.00) może prowadzić do aż 28 proc. wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza wśród kobiet. Warto zatem zastanowić się nad reorganizacją codziennego harmonogramu posiłków, by wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Znaczenie braku głodu i braku przejedzenia

Naukowcy podkreślają również znaczenie regularności w jedzeniu. Odpowiednie zaplanowanie posiłków, tak by unikać ekstremalnych sytuacji, jak głód czy przejadanie się, jest istotne dla utrzymania zdrowia. Zaniedbywanie śniadań i nieregularne odżywianie mogą nie tylko wpływać na nasz nastrój i energię, ale także znacznie zwiększać ryzyko problemów kardiologicznych.

W kontekście negatywnych skutków przejadania się, warto przypomnieć, że jedzenie z umiarem jest jedną z podstaw długowieczności starszych Japończyków, którzy jedzą posiłek do tego momentu, w którym poczują się w 80 proc. syci. Ta praktyka, oparta na uważnym jedzeniu, pomaga ograniczyć spożycie kalorii i redukuje stan zapalny w organizmie, co może przyczyniać się do dłuższego życia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić