Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Stopuje komórki rakowe. Chroni przed jednym z najgroźniejszych nowotworów

1

Czy pomidory mogą zapobiegać nowotworowi prostaty? Dr Michael Mosley, osobowość telewizyjna i twórca diety Fast 800 oraz prof. Richard can Breemen (Oregon State University) zgodzili się co do tego w najnowszym podcaście dla BBC. Pomidory zostały przez nich nazwane "kluczowymi" dla zdrowia prostaty.

Stopuje komórki rakowe. Chroni przed jednym z najgroźniejszych nowotworów
Jakie produkty chronią przed rakiem? (Licencjodawca, razerbird)

Wpływ likopenu na prostatę

Dr Mosley zwrócił uwagę na osobiste obawy związane z rakiem prostaty i podkreślił, że liczne dowody wskazują na korzystny wpływ spożywania pomidorów na obniżenie ryzyka tego schorzenia.

Profesor van Breemen wskazał na wyjątkową moc zawartego w pomidorach likopenu jako przeciwutleniacza, który może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. Zastrzegł jednak, że mimo iż w ciągu ostatnich 20 lat przeprowadzono liczne badania nad likopenem, to jeszcze wiele kwestii wymaga dodatkowych analiz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pomidory chronią przed rakiem prostaty

Wśród dostępnych i optymistycznych badań profesor wskazał m.in. na długoterminowe badanie z udziałem lekarzy, które wykazało, że ci, którzy spożywali najwięcej likopenu, rzadziej chorowali na raka prostaty.

Omawiając kwestię profilaktyki, van Breemen podkreślił, że prostata jest narządem o ograniczonej zdolności do naprawy DNA w porównaniu z innymi organami. Z czasem te niedoskonałości mogą prowadzić do powstawania nowotworów. Likopen, zdaniem eksperta, może odgrywać kluczową rolę w minimalizowaniu początkowych uszkodzeń DNA.

Ostatnie badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients w 2022 roku potwierdziło korzystny wpływ likopenu na zdrowie, zwłaszcza w kontekście zapobiegania rakowi prostaty. Jak podkreślają jednak naukowcy, potrzebne są dalsze badania, by określić zalecaną dzienną dawkę likopenu w celach profilaktycznych.

Gotowane pomidory

Eksperci zgodnie podkreślili, że spożywanie pomidorów w postaci gotowanej - choćby w formie sosu pomidorowego - jest najkorzystniejsze z punktu widzenia dostarczania likopenu. Obróbka termiczna zwiększa bowiem dostępność zawartego w pomidorach likopenu (i ułatwia jego przyswajanie przez organizm).

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy porzucić surowe pomidory. One też zawierają cenny likopen - jedyna różnica jest taka, że przyswoimy go w nieco mniejszej ilości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić