Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Stopuje komórki rakowe. Chroni przed jednym z najgroźniejszych nowotworów

1

Czy pomidory mogą zapobiegać nowotworowi prostaty? Dr Michael Mosley, osobowość telewizyjna i twórca diety Fast 800 oraz prof. Richard can Breemen (Oregon State University) zgodzili się co do tego w najnowszym podcaście dla BBC. Pomidory zostały przez nich nazwane "kluczowymi" dla zdrowia prostaty.

Stopuje komórki rakowe. Chroni przed jednym z najgroźniejszych nowotworów
Jakie produkty chronią przed rakiem? (Licencjodawca, razerbird)

Wpływ likopenu na prostatę

Dr Mosley zwrócił uwagę na osobiste obawy związane z rakiem prostaty i podkreślił, że liczne dowody wskazują na korzystny wpływ spożywania pomidorów na obniżenie ryzyka tego schorzenia.

Profesor van Breemen wskazał na wyjątkową moc zawartego w pomidorach likopenu jako przeciwutleniacza, który może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. Zastrzegł jednak, że mimo iż w ciągu ostatnich 20 lat przeprowadzono liczne badania nad likopenem, to jeszcze wiele kwestii wymaga dodatkowych analiz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pomidory chronią przed rakiem prostaty

Wśród dostępnych i optymistycznych badań profesor wskazał m.in. na długoterminowe badanie z udziałem lekarzy, które wykazało, że ci, którzy spożywali najwięcej likopenu, rzadziej chorowali na raka prostaty.

Omawiając kwestię profilaktyki, van Breemen podkreślił, że prostata jest narządem o ograniczonej zdolności do naprawy DNA w porównaniu z innymi organami. Z czasem te niedoskonałości mogą prowadzić do powstawania nowotworów. Likopen, zdaniem eksperta, może odgrywać kluczową rolę w minimalizowaniu początkowych uszkodzeń DNA.

Ostatnie badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients w 2022 roku potwierdziło korzystny wpływ likopenu na zdrowie, zwłaszcza w kontekście zapobiegania rakowi prostaty. Jak podkreślają jednak naukowcy, potrzebne są dalsze badania, by określić zalecaną dzienną dawkę likopenu w celach profilaktycznych.

Gotowane pomidory

Eksperci zgodnie podkreślili, że spożywanie pomidorów w postaci gotowanej - choćby w formie sosu pomidorowego - jest najkorzystniejsze z punktu widzenia dostarczania likopenu. Obróbka termiczna zwiększa bowiem dostępność zawartego w pomidorach likopenu (i ułatwia jego przyswajanie przez organizm).

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy porzucić surowe pomidory. One też zawierają cenny likopen - jedyna różnica jest taka, że przyswoimy go w nieco mniejszej ilości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić