Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Stosowana bez umiaru. Tak Polacy powoli wykańczają swoje serca

83

Nie bez powodu ten jeden z najpopularniejszych dodatków do żywności jest potocznie nazywany "białą śmiercią". Chodzi oczywiście o sól, której nadmiar w diecie zwiększa ryzyko wielu poważnych schorzeń, a nawet może prowadzić do przedwczesnego zgonu. Pomimo tego, wielu mieszkańców naszego kraju używa jej na potęgę.

Stosowana bez umiaru. Tak Polacy powoli wykańczają swoje serca
Znajduje się m.in. w wędzonych rybach. Lepiej wyrzuć ją z diety (Getty Images, 2022 Getty Images)

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny (GUS), dolegliwości związane z układem sercowo-naczyniowym są odpowiedzialne za 46. proc. wszystkich przypadków śmiertelnych w naszym kraju.

Do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu przyczyniają się takie czynniki jak palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, brak regularnej aktywności fizycznej, predyspozycje genetyczne, a także sposób odżywiania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia opracowana przez polską firmę

Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych zagrażających naszemu życiu, powinniśmy unikać nie tylko wysoko przetworzonej żywności, smażonych dań, produktów zawierających tłuszcze trans, ale również potraw bogatych w sól. Jak od dawna podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), każdy z nas nie powinien przekraczać dawki, która wynosi 5 g soli dziennie.

Warto mieć świadomość, że ten dodatek do żywności znajduje się nie tylko w naszej solniczce. Tzw. biała śmierć pojawia się w wyrobach piekarniczych, konserwach, wędlinach, gotowych daniach, wędzonych rybach, zupkach chińskich i wielu innych produktach.

Dowodem na to, że nadmiar soli w diecie wpływa destrukcyjnie na nasz organizm, są wyniki najnowszej analizy opublikowane na łamach czasopisma "Journal Of The American College Of Cardiology". Podczas badania naukowcy wykorzystali informacje dotyczące diety 176 tys. osób, znajdujące się w bazie danych Biobanku w Wielkiej Brytanii.

Eksperci zauważyli, że osoby spożywające codziennie więcej niż 3,4 g soli (obecnej w żywności, a nie w solniczce) są o 37 proc. narażone na niewydolność serca. Poza tym regularne przekraczanie tej dziennej dawki o 26 proc. podnosi ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i o 23 proc. zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się choroby wieńcowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić