Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Stosowana bez umiaru. Tak Polacy powoli wykańczają swoje serca

84

Nie bez powodu ten jeden z najpopularniejszych dodatków do żywności jest potocznie nazywany "białą śmiercią". Chodzi oczywiście o sól, której nadmiar w diecie zwiększa ryzyko wielu poważnych schorzeń, a nawet może prowadzić do przedwczesnego zgonu. Pomimo tego, wielu mieszkańców naszego kraju używa jej na potęgę.

Stosowana bez umiaru. Tak Polacy powoli wykańczają swoje serca
Znajduje się m.in. w wędzonych rybach. Lepiej wyrzuć ją z diety (Getty Images, 2022 Getty Images)

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny (GUS), dolegliwości związane z układem sercowo-naczyniowym są odpowiedzialne za 46. proc. wszystkich przypadków śmiertelnych w naszym kraju.

Do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu przyczyniają się takie czynniki jak palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, brak regularnej aktywności fizycznej, predyspozycje genetyczne, a także sposób odżywiania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia opracowana przez polską firmę

Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych zagrażających naszemu życiu, powinniśmy unikać nie tylko wysoko przetworzonej żywności, smażonych dań, produktów zawierających tłuszcze trans, ale również potraw bogatych w sól. Jak od dawna podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), każdy z nas nie powinien przekraczać dawki, która wynosi 5 g soli dziennie.

Warto mieć świadomość, że ten dodatek do żywności znajduje się nie tylko w naszej solniczce. Tzw. biała śmierć pojawia się w wyrobach piekarniczych, konserwach, wędlinach, gotowych daniach, wędzonych rybach, zupkach chińskich i wielu innych produktach.

Dowodem na to, że nadmiar soli w diecie wpływa destrukcyjnie na nasz organizm, są wyniki najnowszej analizy opublikowane na łamach czasopisma "Journal Of The American College Of Cardiology". Podczas badania naukowcy wykorzystali informacje dotyczące diety 176 tys. osób, znajdujące się w bazie danych Biobanku w Wielkiej Brytanii.

Eksperci zauważyli, że osoby spożywające codziennie więcej niż 3,4 g soli (obecnej w żywności, a nie w solniczce) są o 37 proc. narażone na niewydolność serca. Poza tym regularne przekraczanie tej dziennej dawki o 26 proc. podnosi ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i o 23 proc. zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się choroby wieńcowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić