Olej kokosowy nie taki zdrowy?
Aby dowiedzieć się, czy codzienne spożywanie oleju kokosowego przez dłuższy czas może powodować problemy zdrowotne, grupa brazylijskich naukowców eksperymentowała na zdrowych myszach, którym podawano dzienną dawkę oleju kokosowego przez osiem tygodni.
Ta ilość oleju kokosowego odpowiadała kalorycznie około łyżce do zupy (13 g) dziennie, czyli 5 proc. kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych w diecie dorosłej osoby o właściwej masie ciała dla jej wieku i wzrostu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
U zwierząt, którym podano doustny suplement oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, wystąpiły znaczące zmiany w przyjmowaniu pokarmu, przybieraniu na wadze, zachowaniach lękowych. Wystąpiło też zapalenie ośrodkowego układu nerwowego, tkanki tłuszczowej i wątroby.
Naukowcy odkryli również, że zdolność kluczowych hormonów metabolicznych (leptyny i insuliny) do aktywacji mechanizmów komórkowych odpowiedzialnych za uczucie sytości i kontrolę poziomu cukru we krwi została upośledzona oraz że pobudzone zostały mechanizmy biochemiczne biorące udział w syntezie tłuszczu.
Olej kokosowy u ludzi
- Spożycie oleju kokosowego jako części zwykłej diety lub jako suplementu diety znacznie wzrosło w populacji. Problem w tym, że w większości przypadków spożywa się go bez konsultacji z dietetykiem, który potrafi dostosować dzienną porcję do indywidualnych potrzeb danej osoby - stwierdził Torsoni.
Jego zdaniem olej kokosowy należy stosować w małych ilościach jako przyprawę lub część sosu, najlepiej w towarzystwie świeżych lub minimalnie przetworzonych warzyw. Nie zaleca się spożywania go w formie suplementu, który miałby pomóc leczyć choroby lub przywracać dobry stan zdrowia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.