Każdy z nas przynajmniej raz w życiu upuścił jedzenie na podłogę i zastanawiał się, czy można je jeszcze zjeść. W takich sytuacjach często słyszymy: "Zasada pięciu sekund!". Według tej zasady jedzenie jest bezpieczne, jeśli leżało na podłodze nie dłużej niż pięć sekund. Mikrobiolog z Chicago, Nicholas Aicher, postanowił przetestować tę teorię.
Nicholas Aicher, analityk kontroli jakości, zdobył popularność na TikToku dzięki filmom, w których bada powierzchnie publiczne pod kątem obecności bakterii. Jego konto @howdirtyis ma już ponad 11 milionów polubień. W styczniu, na prośbę jednego z obserwujących, Aicher postanowił przetestować zasadę pięciu sekund.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W swoim eksperymencie Aicher umieścił szalki Petriego na podłodze na różne okresy czasu, od zera sekund do jednej minuty. Po inkubacji próbek w inkubatorze, ujawnił, które z nich wykazały wzrost mikroorganizmów. Wyniki pokazały, że każda próbka miała białe plamy bakteryjne.
Wygląda na to, że nawet zero sekund to za długo - napisał Aicher w filmie, pokazując szalki Petriego.
Zauważył również, że próbka z jednej minuty miała podobną ilość bakterii co próbka pięciosekundowa.
Czytaj także: Ma 66 lat. Niemka właśnie urodziła dziesiąte dziecko
Zasada pięciu sekund. Internauci nie dowierzają
Wyniki eksperymentu zaskoczyły wielu obserwujących.
Nigdy więcej nie zjem jedzenia z podłogi... - napisała jedna z komentujących.
Jednak nie wszyscy byli przekonani o wynikach. Niektórzy twierdzili, że test wymaga próbki kontrolnej, aby był dokładny.
Udawać będę, że tego nie widziałem, by dalej stosować zasadę pięciu sekund - napisał jeden z użytkowników.
Robiłem to przez całe dzieciństwo i nadal jestem zdrowy - dodał kolejny internauta.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, że pytanie z jakiej powierzchni podnosimy jedzenie. Będzie miało ono zdecydowanie mniej bakterii podniesione z często sprzątanej podłogi w naszym domu, niż podniesione z chodnika. Każdy z nas posiada też własny układ odpornościowy, który pomaga nam w mniejszym bądź większym stopniu zwalczać szkodliwe dla nas bakterie.