Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Stosujesz zasadę 5 sekund? Mikrobiolog sprawdził, czy działa

8

Czy jedzenie, które upadło na podłogę, jest bezpieczne do spożycia? Mikrobiolog z Chicago postanowił to sprawdzić, testując popularną zasadę pięciu sekund.

Stosujesz zasadę 5 sekund? Mikrobiolog sprawdził, czy działa
Mikrobiolog sprawdził zasadę 5 sekund (Pixabay, TikTok)

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu upuścił jedzenie na podłogę i zastanawiał się, czy można je jeszcze zjeść. W takich sytuacjach często słyszymy: "Zasada pięciu sekund!". Według tej zasady jedzenie jest bezpieczne, jeśli leżało na podłodze nie dłużej niż pięć sekund. Mikrobiolog z Chicago, Nicholas Aicher, postanowił przetestować tę teorię.

Nicholas Aicher, analityk kontroli jakości, zdobył popularność na TikToku dzięki filmom, w których bada powierzchnie publiczne pod kątem obecności bakterii. Jego konto @howdirtyis ma już ponad 11 milionów polubień. W styczniu, na prośbę jednego z obserwujących, Aicher postanowił przetestować zasadę pięciu sekund.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Test świeżości jajek
NA ŻYWO

W swoim eksperymencie Aicher umieścił szalki Petriego na podłodze na różne okresy czasu, od zera sekund do jednej minuty. Po inkubacji próbek w inkubatorze, ujawnił, które z nich wykazały wzrost mikroorganizmów. Wyniki pokazały, że każda próbka miała białe plamy bakteryjne.

Wygląda na to, że nawet zero sekund to za długo - napisał Aicher w filmie, pokazując szalki Petriego.

Zauważył również, że próbka z jednej minuty miała podobną ilość bakterii co próbka pięciosekundowa.

Zasada pięciu sekund. Internauci nie dowierzają

Wyniki eksperymentu zaskoczyły wielu obserwujących.

Nigdy więcej nie zjem jedzenia z podłogi... - napisała jedna z komentujących.

Jednak nie wszyscy byli przekonani o wynikach. Niektórzy twierdzili, że test wymaga próbki kontrolnej, aby był dokładny.

Udawać będę, że tego nie widziałem, by dalej stosować zasadę pięciu sekund - napisał jeden z użytkowników.
Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Robiłem to przez całe dzieciństwo i nadal jestem zdrowy - dodał kolejny internauta.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że pytanie z jakiej powierzchni podnosimy jedzenie. Będzie miało ono zdecydowanie mniej bakterii podniesione z często sprzątanej podłogi w naszym domu, niż podniesione z chodnika. Każdy z nas posiada też własny układ odpornościowy, który pomaga nam w mniejszym bądź większym stopniu zwalczać szkodliwe dla nas bakterie.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tanio i wyjątkowo. Te nieoblegane kierunki turystyczne zachwycą każdego
Bareja by się uśmiał. Tak załatwia się sprawy w białostockim urzędzie
Mieszkańcy osiedla w Lublinie przerażeni. "Szczury wielkości kotów"
Niszczył plakaty wyborcze jednego z kandydatów. "Miał na kurtce logo naszej firmy"
Wirus ASF szaleje w kujawsko-pomorskim. Służby czyszczą lasy z trucheł
Temperatura spadnie poniżej zera. Są ostrzeżenia IMGW
Popularny basen nieczynny do odwołania. Winni użytkownicy?
Zwłoki dryfowały w stawie. Makabryczne odkrycie spacerowicza w Tychach
Dodatkowa szansa na zakupy. Już 27 kwietnia
Internauci w szoku. Oto co zrobiła policja. Wszystko się nagrało
Wstyd na całą Polskę. Prawie miesiąc okradał tę samą drogerię
Rosyjski śmigłowiec naruszył przestrzeń powietrzną Polski. To test
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić