Cynk to pierwiastek, który spełnia ważną funkcję w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wspiera nasz układ odpornościowy i chroni organizm przed drobnoustrojami. Poza tym cynk wpływa korzystnie na zdolności rozrodcze i obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych np. raka prostaty.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Zbyt mała ilość cynku w organizmie niekiedy powoduje łamliwość paznokci, pojawienie się na nich białych plamek, wypadanie włosów i pogorszenie się wyglądu skóry. Niedobór cynku sprawia również , że paznokcie mogą się kruszyć, a skóra jest przesuszona i zaczyna się łuszczyć. Tym objawom może towarzyszyć także pieczenie i nasilenie się zmian trądzikowych. Kolejnym objawem deficytu tego cennego mikroelementu są zaburzenia zmysłu węchu i smaku, brak apetytu, obniżona odporność na infekcję oraz problemy z gojeniem się ran.
Inne symptomy niedoboru cynku to uczucie suchości w ustach, biegunka, senność, wyczerpanie i problemy z koncentracją. Niektóre produkty spożywcze i pierwiastki mogą utrudnić wchłanianie cynku do organizmu. Można do nich zaliczyć kakao, herbatę, szpinak, miedź oraz wapń.
Niedobór cynku może być spowodowane nieodpowiednią dietą. Najwięcej cynku znajdziemy w wątróbce, ostrygach, serach żółtych, kaszy gryczanej, jajkach, ryżu, rybach, boczniakach, krabach i pestkach słonecznika i dyni.
Produkty bogate w cynk sprawiają, że nasz skóra jest gładsza i odporna na podrażnienia, rany szybciej się goją, a włosy i paznokcie są zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Cynk poprawia pracę mózgu, niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia. Poza tym ma ogromne znaczenie w profilaktyce cukrzycy, zapalenia jelit, wrzodów dwunastnicy i żołądka oraz chorób tarczycy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.