Żeby przygotować sosnowy eliksir najlepiej pójść do lasu po pędy sosny na przełomie kwietnia i maja. Wybieramy młode pędy, najbardziej zielone z brązową i lepką od żywicy łupinką niemające więcej niż 3 centymetry. Gdy wrócimy do domu, oczyszczamy pędy z brązowych łupek i wrzucamy do słoika. Przesypujemy je zwykłym białym cukrem i dodajemy odrobinę wody. Naczynie należy przykryć płócienną szmatką lub podwójną warstwą gazy. Słoik odstawiamy na ok. 10 dni w ciepłe miejsce i codziennie potrząsamy. Po upływie tego czasu powstały płyn przecedzamy za pomocą gazy rozłożonej na sitku. Syrop przelewamy do butelki, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Syrop z pędów sosny pijemy 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
W syropie znajdziemy witaminę C, sole mineralne, olejki eteryczne, flawonoidy i gorycze. Spożywając go regularnie, nie tylko usprawnimy pracę układu immunologicznego, ale także skutecznie zwalczymy dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. Ten naturalny antybiotyk pomaga na kaszel suchy i mokry, chrypkę, zapalenie gardła, uczucie zmęczenia i brak apetytu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym mikstura z pędów sosny uchroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźni proces starzenia się organizmu i zmniejszy ryzyko nowotworów.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl