Witamina D występuje głównie w tłustych rybach, przetworach mlecznych, drobiu i jajkach. Tą cenną witaminę można pozyskać również ze słońca opalając się. Dzięki witaminie D w naszym organizmie jest utrzymany odpowiedni poziom wapnia we krwi. Który jest niezbędny do prawidłowej budowy naszych kości i funkcjonowania mięśni.
Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko osteoporozy. Przy tej chorobie następuje stopniowy ubytek masy kostnej, który skutkuje osłabieniem kości i zwiększa ich podatność na złamania lub uszkodzenia. Aby temu zapobiec niezbędna jest właśnie witamina D, która pomaga wchłaniać i dostarczać wapń do kości.
Z najnowszych badań wynika, że zbyt niski poziom witaminy D ma również wpływ na stężenie glukozy we krwi. Zbyt wysoki poziom glukozy utrzymujący się przez długi czas wyniszcza ciało i jest częstą przyczyną rozwoju cukrzycy. Witamina D pomaga go wyrównać. Lekarze zalecają suplementację witaminą D również osobom z nadwagą i otyłością.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Australijscy naukowcy uważają, że odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko stwardnienia rozsianego. Według ich badań osoby, które częściej przebywające na słońcu, a tym samym mają wyższy poziom witaminy D w organizmie, rzadziej na SM.
Zbyt mała ilość witaminy D w organizmie powoduje także spadek siły mięśni lub ich zanik, hamuje właściwą perystaltykę jelit oraz obniża aktywność komórek układu nerwowego.
Poza tym długotrwały niedobór witaminy D u osób dorosłych zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu jelita grubego, prostaty, piersi, płuc oraz trzustki.
Żeby utrzymać odpowiedni poziom witaminy D w naszym organizmie powinniśmy spożywać więcej produktów, które ją zawierają, zażywać więcej słońca lub stosować odpowiednie suplementy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.