Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Szlachetny przysmak. To najzdrowszy rodzaj mięsa

8

Do najchętniej spożywanych przez Polaków mięs drobiowych można zaliczyć: kurczaka, indyka, kaczkę czy gęś. Zdecydowanie rzadziej na naszych stołach pojawia się perliczka, a szkoda, bo jest powszechnie uznawana za jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Szlachetny przysmak. To najzdrowszy rodzaj mięsa
Mięso z perliczki jest jednym z najzdrowszych (Getty Images, ad_foto)

Perliczka to gatunek ptaka pochodzący z Afryki, który obecnie jest hodowany w niemal każdej części świata. Jej ciemne, soczyste i aromatyczne mięso ma piżmowy aromat i smakiem przypomina drób w połączeniu z delikatną nutą dziczyzny. Jest łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem można je łączyć z żurawiną i różnego rodzaju warzywami, leśnymi grzybami, rozmarynem, tymiankiem, duszonymi jabłkami, a także ze świeżą pomarańczą, cytryną lub mandarynką.

Ten szlachetny gatunek drobiu poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Wykwintne mięso perliczki zawiera m.in.: znaczne ilości wysokogatunkowego białka, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dzięki obecności cennych składników wzmacnia mięśnie, wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę układu nerwowego, a także wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną naszych kości i zębów.

Poza tym mięso perlicze jest prawie dwa razy chudsze niż mięso z kurczaka. Znajdziemy w nim niewielkie ilości tłuszczu i jest produktem niskokalorycznym, więc sięgając po potrawę z perliczki, nie musimy się obawiać o nadprogramowe kilogramy. Z tego względu ten produkt mięsny doskonale sprawdzi się jako element diety niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.

Zdaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy powinny go włączyć do swojego codziennego jadłospisu zwłaszcza osoby borykające się z nadwagą, otyłością i cukrzycą.

Nie tylko mięso, ale także jaja perliczki są bardzo smaczne i wpływają pozytywnie na naszą kondycję zdrowotną. Zawierają o 50 proc. więcej witaminy A, niż jajka znoszone przez kury. Ponadto znajdziemy w nich witaminę D3 i E oraz wysoką zawartość karotenoidów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić