Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Szybka, tania i poprawiająca urodę. Zupa nawadnia i orzeźwia

2

Czy istnieje potrawa, która syci, nawadnia, pozytywnie wpływa na zdrowie, urodę i sylwetkę, a jednocześnie jest łatwa i szybka w przygotowaniu? Potrawa, której składniki są tanie i łatwo dostępne? I którą można modyfikować wedle upodobań, bez ujmowania jej właściwości? Jasne, że tak.

Szybka, tania i poprawiająca urodę. Zupa nawadnia i orzeźwia
Chłodnik to idealna zupa na wiosnę i lato (Getty Images, Ludmila Lozovaya)

Chłodnik (nie tylko z botwiny)

Mowa o chłodniku — ten najbardziej w Polsce popularny przygotowywany jest na bazie botwiny (liści i korzeni buraczków ćwikłowych), ale chłodniki ogórkowe, pomidorowe (uznane w kuchni śródziemnomorskiej gazpacho) i marchewkowe również mogą pochwalić się swoimi fanami.

To zupa, której się nie gotuje i którą na ogół spożywa się na zimno. Niektórzy odrobinę (!) ją przed podaniem podgrzewają, w czym też nie ma nic zdrożnego — każdemu według potrzeb.

Wartościową cechą chłodnika jest jego sezonowość, z którą w parze idzie niska cena. I smak dorównujący temu z dziecięcych wspomnień.

Cenne właściwości chłodnika

Orzeźwiające, nawadniające i niskokaloryczne chłodniki przygotowywane są z surowych warzyw i owoców, które — dzięki brakowi obróbki cieplnej — zachowują niski indeks glikemiczny oraz wszystkie składniki odżywcze, błonnik i enzymy. Mają też intensywniejszy smak!

Niektórzy preferują chłodniki na bazie wody lub bulionu, najbogatsze w składniki odżywcze są jednak te przygotowywane na bazie kefiru, będącego źródłem probiotyków, białka, wapnia, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy K, biotyny i — pozytywnie działającego na układ nerwowy — tryptofanu.

W niektórych domach do chłodnika — głównie tego z botwiny — dodaje się również zakwas z buraków, będący ukochanym przez starsze pokolenia "napojem mocy". Zakwas wspiera odporność, dodaje energii, poprawia wydolność organizmu, wspiera nerki i wątrobę, reguluje metabolizm, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Trudno więc nie zauważyć, że taka zupa jest gwarancją obfitości składników odżywczych oraz – poprzez brak konieczności gotowania, smażenia i pieczenia — krótkiego czasu spędzonego w kuchni. Sezon na chłodniki czas zacząć!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić