Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Szybka, tania i poprawiająca urodę. Zupa nawadnia i orzeźwia

1

Czy istnieje potrawa, która syci, nawadnia, pozytywnie wpływa na zdrowie, urodę i sylwetkę, a jednocześnie jest łatwa i szybka w przygotowaniu? Potrawa, której składniki są tanie i łatwo dostępne? I którą można modyfikować wedle upodobań, bez ujmowania jej właściwości? Jasne, że tak.

Szybka, tania i poprawiająca urodę. Zupa nawadnia i orzeźwia
Chłodnik to idealna zupa na wiosnę i lato (Getty Images, Ludmila Lozovaya)

Chłodnik (nie tylko z botwiny)

Mowa o chłodniku — ten najbardziej w Polsce popularny przygotowywany jest na bazie botwiny (liści i korzeni buraczków ćwikłowych), ale chłodniki ogórkowe, pomidorowe (uznane w kuchni śródziemnomorskiej gazpacho) i marchewkowe również mogą pochwalić się swoimi fanami.

To zupa, której się nie gotuje i którą na ogół spożywa się na zimno. Niektórzy odrobinę (!) ją przed podaniem podgrzewają, w czym też nie ma nic zdrożnego — każdemu według potrzeb.

Wartościową cechą chłodnika jest jego sezonowość, z którą w parze idzie niska cena. I smak dorównujący temu z dziecięcych wspomnień.

Cenne właściwości chłodnika

Orzeźwiające, nawadniające i niskokaloryczne chłodniki przygotowywane są z surowych warzyw i owoców, które — dzięki brakowi obróbki cieplnej — zachowują niski indeks glikemiczny oraz wszystkie składniki odżywcze, błonnik i enzymy. Mają też intensywniejszy smak!

Niektórzy preferują chłodniki na bazie wody lub bulionu, najbogatsze w składniki odżywcze są jednak te przygotowywane na bazie kefiru, będącego źródłem probiotyków, białka, wapnia, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy K, biotyny i — pozytywnie działającego na układ nerwowy — tryptofanu.

W niektórych domach do chłodnika — głównie tego z botwiny — dodaje się również zakwas z buraków, będący ukochanym przez starsze pokolenia "napojem mocy". Zakwas wspiera odporność, dodaje energii, poprawia wydolność organizmu, wspiera nerki i wątrobę, reguluje metabolizm, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Trudno więc nie zauważyć, że taka zupa jest gwarancją obfitości składników odżywczych oraz – poprzez brak konieczności gotowania, smażenia i pieczenia — krótkiego czasu spędzonego w kuchni. Sezon na chłodniki czas zacząć!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić