Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Szybko wykańcza nerki. Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko raka żołądka

22

Głównym zadaniem nerek jest produkcja moczu, wraz z którym usuwane są z organizmu szkodliwe substancje. Pełnią bardzo ważną funkcję, więc należy o nie dbać każdego dnia, rezygnując z picia alkoholu, palenia papierosów oraz spożywania niektórych produktów. Dowiedz się, które z nich najbardziej szkodzą naszym nerkom.

Szybko wykańcza nerki. Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko raka żołądka
Uwaga na nadmiar soli, która ukrywa się w wielu produktach np. sosach, gotowych daniach, konserwach (Licencjodawca, Cesare Ferrari)

Sól

Lekarze od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie soli zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, raka żołądka i osteoporozy. Poza tym tzw. biała śmierć podnosi stężenie białka w moczu, co sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych. Zdaniem ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w trosce o swoje zdrowie w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli.

Pamiętajmy, że ten popularny dodatek do żywności znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale również w niezliczonej ilości produktów spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: zupki chińskie, konserwy mięsne, fast foody, gotowe dania, chipsy, słone paluszki, krakersy, sosy i marynaty, płatki śniadaniowe oraz niektóre wyroby piekarnicze.

Nadmiar białka

Białko to jeden z podstawowych składników odżywczych i bardzo ważny budulec kości, skóry, mięśni i chrząstek. Warto jednak pamiętać, że jego nadmiar w diecie może zaburzać prawidłową pracę nerek. Podczas trawienia zbyt dużej ilości białka pochodzenia zwierzęcego obecnego w mięsie, serze, czy jajkach, w organizmie wytwarzają się ketokwasy i amoniak. Ich nadmiar, którego nasze ciało nie jest w stanie się pozbyć, gromadzi się i obciąża nerki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Źródło kamicy nerkowej. Przełomowe badania Japończyków

Warzywa zawierające szczawiany

Rabarbar, szpinak, botwinka czy szczaw są uznawane powszechnie za bardzo wartościowe produkty spożywcze. Jak się jednak okazuje, ich jedzenie nie zawsze wyjdzie nam na zdrowie.

Znajdziemy w nich znaczne ilości szczawianów, które w niektórych warunkach mogą gromadzić się i tworzyć osad krystalizujący się w kamienie nerkowe. Dzieje się tak, jeśli nadmiar soli i estrów kwasu szczawiowego nie rozpuszcza się prawidłowo w moczu. Kamica nerkowa to bardzo poważna choroba wywołująca ból, którego pacjent nie jest w stanie wytrzymać.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić