Jak przyrządzić domową nalewkę z mahonii?
Składniki:
alkohol 40 proc. (na wypełnienie litrowego słoika),
750 g owoców mahonii,
200 g miodu dobrej jakości.
Sposób przygotowania:
Najpierw wcześniej zebrane w okresie od sierpnia do października i zamrożone owoce mahonii wrzucamy do litrowego słoika, tak żeby zapełnić 2/3 jego wysokości. Następnie należy dodać 100 g miodu, wlać alkohol i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Szczelnie zakręcony szklany pojemnik zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy miksturę, dodajemy do niej pozostałą ilość miodu i odstawiamy jeszcze na tydzień. Później nalewkę filtrujemy przy użyciu gazy oraz sitka z drobnymi oczkami, przelewamy do butelki i zostawiamy na kilka tygodni.
Pamiętajmy, że im dłużej machoniówka będzie stała, tym lepiej będzie smakowała i zyska więcej prozdrowotnych właściwości.
Właściwości owoców mahonii
Mahonia to krzew należący do rodziny berberysowatych pochodzący z Ameryki Południowej. Można ją rozpoznać po pierzastych ciemnozielonych liściach, które podczas jesiennych miesięcy zmieniają kolor na bordowo-czerwony. W tym okresie pojawiają się również owoce, które są cennym surowcem zielarskim.
Z tych ciemnogranatowych jagód możemy przyrządzić kompot, galaretkę, wino lub nalewkę. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak witamina C, berberyna i kwas chlorogenowy. Ich zawartość sprawia, że domowa nalewka przygotowana na bazie owoców mahonii wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antynowotworowe.
Obecna w mahoniówce berberyna jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów naturalnie występujących w przyrodzie. Spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujący stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru w krwiobiegu, reguluje wartość ciśnienia tętniczego, usprawnia przemianę materii oraz wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Warto dodać, że nalewka z mahonii obniża za wysokie stężenie złego LDL w organizmie, które przyczynia się do pojawienie się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.