Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka

19

Mahonię często sadzi się na ogródkach działkowych i w miejskich parkach w celach ozdobnych. Nie każdy jednak wie, że owoce tego krzewu można wykorzystać do zrobienia nalewki o niezwykłych właściwościach. Przepis na tę miksturę znajdziesz poniżej.

Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka
Ta nalewa ma niesamowite właściwości (Getty Images, Zbynek Pospisil)

Jak przyrządzić domową nalewkę z mahonii?

Składniki:

alkohol 40 proc. (na wypełnienie litrowego słoika),

750 g owoców mahonii,

200 g miodu dobrej jakości.

Sposób przygotowania:

Najpierw wcześniej zebrane w okresie od sierpnia do października i zamrożone owoce mahonii wrzucamy do litrowego słoika, tak żeby zapełnić 2/3 jego wysokości. Następnie należy dodać 100 g miodu, wlać alkohol i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Szczelnie zakręcony szklany pojemnik zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy miksturę, dodajemy do niej pozostałą ilość miodu i odstawiamy jeszcze na tydzień. Później nalewkę filtrujemy przy użyciu gazy oraz sitka z drobnymi oczkami, przelewamy do butelki i zostawiamy na kilka tygodni.

Pamiętajmy, że im dłużej machoniówka będzie stała, tym lepiej będzie smakowała i zyska więcej prozdrowotnych właściwości.

Właściwości owoców mahonii

Mahonia to krzew należący do rodziny berberysowatych pochodzący z Ameryki Południowej. Można ją rozpoznać po pierzastych ciemnozielonych liściach, które podczas jesiennych miesięcy zmieniają kolor na bordowo-czerwony. W tym okresie pojawiają się również owoce, które są cennym surowcem zielarskim.

Z tych ciemnogranatowych jagód możemy przyrządzić kompot, galaretkę, wino lub nalewkę. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak witamina C, berberyna i kwas chlorogenowy. Ich zawartość sprawia, że domowa nalewka przygotowana na bazie owoców mahonii wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antynowotworowe.

Obecna w mahoniówce berberyna jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów naturalnie występujących w przyrodzie. Spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujący stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru w krwiobiegu, reguluje wartość ciśnienia tętniczego, usprawnia przemianę materii oraz wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Warto dodać, że nalewka z mahonii obniża za wysokie stężenie złego LDL w organizmie, które przyczynia się do pojawienie się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Marco Rubio ujawnił, co Zełenski robił przed kłótnią z Trumpem. "Przeproś"
Chiny zabiorą głos w relacjach USA-Ukraina? Ekspert: jest jeden scenariusz, którego się boją
Atak na ratowników medycznych w Warszawie. Ojciec pacjenta zatrzymany
Relacje USA-Ukraina na krawędzi. Putin może zacierać ręce
Spięcie prezydentów zagrożeniem dla Polski? "Jeżeli Putin da lepszą ofertę"
Polscy turyści utknęli w Egipcie. "Brak miejsc w zastępczym samolocie"
Gortat zrecenzował rozmowy Trumpa z Zełenskim. Wystarczyło mu jedno słowo
Kłótnia w Białym Domu i mowa ciała polityków. "Zełenskiemu puściły emocje"
Strażnicy kontrolują Krupówki. "Skończyły się czasy upomnień, ostrzeżeń i napomnień"
Nie żyje Włodzimierz Pujanek. Był dyrektorem radomskiej Elektrowni
Syryjczycy nie chcą wyjeżdżać z Niemiec. Podali dane
Pogłoski ws. abdykacji papieża Franciszka. Ostra reakcja z Hiszpanii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić