Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka

24

Mahonię często sadzi się na ogródkach działkowych i w miejskich parkach w celach ozdobnych. Nie każdy jednak wie, że owoce tego krzewu można wykorzystać do zrobienia nalewki o niezwykłych właściwościach. Przepis na tę miksturę znajdziesz poniżej.

Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka
Ta nalewa ma niesamowite właściwości (Getty Images, Zbynek Pospisil)

Jak przyrządzić domową nalewkę z mahonii?

Składniki:

alkohol 40 proc. (na wypełnienie litrowego słoika),

750 g owoców mahonii,

200 g miodu dobrej jakości.

Sposób przygotowania:

Najpierw wcześniej zebrane w okresie od sierpnia do października i zamrożone owoce mahonii wrzucamy do litrowego słoika, tak żeby zapełnić 2/3 jego wysokości. Następnie należy dodać 100 g miodu, wlać alkohol i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Szczelnie zakręcony szklany pojemnik zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy miksturę, dodajemy do niej pozostałą ilość miodu i odstawiamy jeszcze na tydzień. Później nalewkę filtrujemy przy użyciu gazy oraz sitka z drobnymi oczkami, przelewamy do butelki i zostawiamy na kilka tygodni.

Pamiętajmy, że im dłużej machoniówka będzie stała, tym lepiej będzie smakowała i zyska więcej prozdrowotnych właściwości.

Właściwości owoców mahonii

Mahonia to krzew należący do rodziny berberysowatych pochodzący z Ameryki Południowej. Można ją rozpoznać po pierzastych ciemnozielonych liściach, które podczas jesiennych miesięcy zmieniają kolor na bordowo-czerwony. W tym okresie pojawiają się również owoce, które są cennym surowcem zielarskim.

Z tych ciemnogranatowych jagód możemy przyrządzić kompot, galaretkę, wino lub nalewkę. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak witamina C, berberyna i kwas chlorogenowy. Ich zawartość sprawia, że domowa nalewka przygotowana na bazie owoców mahonii wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antynowotworowe.

Obecna w mahoniówce berberyna jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów naturalnie występujących w przyrodzie. Spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujący stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru w krwiobiegu, reguluje wartość ciśnienia tętniczego, usprawnia przemianę materii oraz wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Warto dodać, że nalewka z mahonii obniża za wysokie stężenie złego LDL w organizmie, które przyczynia się do pojawienie się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić