Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Ta woda to skarb. Porządnie zregeneruje wątrobę

12

Tani i prosty w przygotowaniu napój, którego codzienne spożywanie odtruje wątrobę? Woda owsiana! Taki trunek, poza wsparciem wątroby, zaoferuje naszemu organizmowi wiele innych korzyści.

Ta woda to skarb. Porządnie zregeneruje wątrobę
Jak przygotować wodę owsianą? (Licencjodawca, ALEKSEI BEZRUKOV)

Woda owsiana jest bogata w beta-glukany, antyoksydanty, witaminy, minerały i błonnik.

Beta-glukany. Są to polisacharydy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i mogą wspierać zdrową odpowiedź immunologiczną. Działanie przeciwzapalne beta-glukanów może być korzystne w przypadku chorób wątroby.

Antyoksydanty. Woda owsiana zawiera naturalne antyoksydanty, które mogą chronić wątrobę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Uszkodzenia oksydacyjne są jednym z czynników przyczyniających się do wielu schorzeń wątroby.

Błonnik. Woda owsiana, choć nie tak bogata w błonnik jak same płatki owsiane, wciąż może dostarczać pewną ilość błonnika. Błonnik wspomaga trawienie i może pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.

Pozostałe właściwości wody owsianej

Woda owsiana promuje uczucie sytości, przyspiesza procesy metaboliczne, wspiera perystaltykę jelit i pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Obniża poziom cholesterolu i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów: wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz selen i jod.

Selen i jod są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i utrzymania jej zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

Jak przygotować wodę owsianą?

Przygotowanie wody owsianej jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Potrzebujesz jedynie płatków owsianych (najlepsze będą zwykłe lub górskie, które zachowują większość składników odżywczych i niski indeks glikemiczny) i wody.

Oto podstawowy przepis:

  • Do słoika dodaj jedną szklankę płatków owsianych.
  • Zalej płatki trzema szklankami wody.
  • Przykryj słoik i pozostaw na noc (lub co najmniej na 8 godzin) w lodówce.
  • Rano przecedź płatki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, zblenduj płatki z wodą i dopiero po tym procesie odcedź wodę od powstałej masy.
  • Przechowuj w lodówce.

Wodę owsianą można spożywać na czczo, dodawać do koktajli lub używać jako płynu do gotowania kasz.

Chociaż woda owsiana ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, sama w sobie nie jest lekarstwem. Osoby z problemami wątrobowymi powinny konsultować się z lekarzem i stosować zrównoważoną dietę oraz zdrowy styl życia w celu poprawy funkcjonowania wątroby.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić