Przyczyną choroby bobowej są nie tylko uwarunkowania genetyczne, ale także czynniki środowiskowe. Na pojawienie się objawów mogą wpłynąć preparaty farmakologiczne np. witamina C, przebyte infekcje, a także spożywanie bobu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
I chociaż bób posiada cenne dla naszego organizmu składniki, takie jak magnez, żelazo, miedź, witaminę K, ryboflawinę i tiaminę, a spożywanie tego warzywa spowalnia proces trawienia i powoduje uczucie sytości przez dłuższy czas, dzięki czemu reguluje naszą masę ciała, to niestety nie każdy może korzystać z walorów smakowych i właściwości prozdrowotnych tej rośliny.
Do wystąpienia objawów fawizmu, poza bobem, mogą przyczynić również inne rośliny strączkowe np. fasola, groch lub ciecierzyca.
Typowymi symptomami choroby bobowej są bóle i zawroty głowy. U chorych pojawiają się też bóle brzucha, gorączka, wymioty, nudności, zmęczenie. Można również zaobserwować zmianę koloru moczu na ciemny, zmianę barwy skóry na żółtą i bóle w lędźwiowym odcinku kręgosłupa.
Objawy tej choroby występują zazwyczaj od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin po pojawienia czynnika środowiskowego, który ją wywołuje.
Osoby cierpiące na to schorzenie leczy się zazwyczaj objawowo. Terapia polega głównie na redukcje czynników środowiskowych, które wywołują symptomy choroby bobowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.