Lekarze z całego świata od dawna ostrzegają przed zgubnymi skutkami nieleczonej cukrzycy. Osoby, u których nie została zdiagnozowane to metaboliczne schorzenie lub nie zostało wdrożone odpowiednie leczenie, są narażone na bardzo poważne powikłania.
Cukrzyca może prowadzić do zaburzeń funkcji nerek oraz powodować uszkodzenie narządu wzroku, naczyń krwionośnych i włókien nerwowych. Uszkodzone nerwy i zburzone ukrwienie mogą objawiać się tzw. stopą cukrzycową, która w niektórych przypadkach kończy się amputacją kończyny.
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases wskazuje trzy objawy, które ostrzegają przed rozwojem zespołu stopy cukrzycowej. Do tych niepokojących symptomów zaliczamy: obrzęk, zaczerwienienie i ciepło. Diabetyk ze stopą cukrzycową lub stopą Charcota powinien stale kontrolować stan swoich stóp, pamiętać o ich właściwej pielęgnacji i zwracać szczególną uwagę na otarcia naskórka, wrastające paznokcie, skaleczenia i pęcherze. Przy tym powikłaniu cukrzycowym zmiany pojawiające się na stopach wolniej się goją. W takim wypadku znacznie wzrasta ryzyko wdania się infekcji i rozwoju martwicy.
Leczenie zespołu stopy cukrzycowej jest bardzo trudnym procesem i nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty, dlatego kluczową rolę odgrywa tu profilaktyka. Żeby uniknąć niebezpiecznych powikłań, należy przez cały czas dbać o utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w krwiobiegu.
Wyróżniamy dwa rodzaje zespołu stopy cukrzycowej: neuropatyczny i niedokrwienny. Zespół stopy cukrzycowej neuropatycznej objawia się zaburzonym odczuwaniem różnego rodzaju bodźców w obrębie stopy. W tym przypadku pacjent nie reaguje na zmianę temperatury, słabiej odczuwa dotyk i nie czuje bólu, a skóra na stopie jest sucha i ma skłonności do pękania.
Z kolei u chorego z zespołem stopy cukrzycowej niedokrwiennej występuje zaburzony przepływ krwi, czego efektem jest niedokrwienie, które w rezultacie może powodować obumieranie tkanek. Poza tym pacjenci skarżą się na ból przy chodzeniu oraz zimne i sine stopy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.