Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tak przygotowana przyspiesza odchudzanie i hamuje stany zapalne

31

To jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Chętnie dodajemy ją do sałatek, kanapek, karmelizujemy, marynujemy, ale bardzo rzadko kisimy, a proces fermentacji pozwala wzbogacić cebulę o nowe prozdrowotne składniki.

Kiszona cebula to źródło cennych probiotyków
Kiszona cebula to źródło cennych probiotyków

Sfermentowana cebula wspiera trawienie i chroni nasz żołądek. Dzięki zdrowym bakteriom pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych związków, a także wpiera zdrowie jelit, zapobiegając rozwojowi wielu autoimmunologicznym reakcjom. Dodatkowo kiszona cebula pomaga pozbyć się stanów zapalnych odpowiedzialnych za rozwój wielu groźnych chorób.

To także naturalne lekarstwo wzmacniające nasz układ immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność spada, a organizm słabiej radzi sobie z wirusami i bakteriami.

Sfermentowana cebula poprawia również funkcjonowanie naszego mózgu. Wiadomo, że organ ten ma związek z układem pokarmowym i odpornościowym. Jest za to odpowiedzialny nerw błędny, który przekazuje sygnały z jelitowego układu nerwowego do ośrodkowego układu nerwowego. Gdy nasze jelita są pełne dobrych bakterii, nasz mózg pracuje na pełnych obrotach.

Przysmak ten to także bogactwo jednych z najsilniejszych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Związki te zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, dlatego warto się przed nimi bronić.

Dodatkowo jedzenie sfermentowanej cebuli wpływa na całą gospodarkę hormonalną naszego organizmu, kontrolując tym samym uczucie głodu. To dlatego mówi się o odchudzających właściwościach kiszonej cebuli. Naukowcy udowodnili też, że osoby, których dieta obfituje w probiotyki, są mniej narażone na rozwój nadwagi i otyłości.

Aby przygotować kiszoną cebulę będziesz potrzebować:

  • kilogram obranej cebuli,
  • garść obranych i zgniecionych ząbków czosnku,
  • 50 g różowej soli,
  • litr przegotowanej, wystudzonej wody.

Słoiki wypełnij do połowy pokrojoną cebulą. Do każdego dodaj ząbek czosnku (lub więcej – według uznania). Sól rozpuść w wodzie w osobnym pojemniku i zalej nimi cebulę w słoikach. Pozostaw kilka centymetrów wolnego miejsca pod pokrywką, by nie zakłócić procesu fermentacji. Zakręć mocno słoiki i przechowuj je w temperaturze pokojowej.

Przez pierwsze dwa tygodnie pamiętaj, żeby codziennie otwierać słoiki, by uwolnić nagromadzony gaz. Podczas kolejnych tygodni, wystarczy, że będziesz to robić co drugi dzień. Cały proces powinien trwać dwa miesiące. Gdy po upływie tego czasu odkręcisz słoik i poczujesz odpychający zapach – wyrzuć jego zawartość.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Wyniki Lotto 12.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić