Żywność wysoko przetworzona
Mało kogo zaskakuje fakt, że żywność wysoko przetworzona może podrażniać żołądek.
Jedzenie, które charakteryzuje się wysoką zawartością konserwantów, sztucznych dodatków i innych składników, które mają na celu poprawić wygląd i smak produktu, mogą obciążać przewód pokarmowy i podrażniać delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego, powodując m.in. refluks żołądka lub wzdęcia.
Nie wystarczy jednak unikać fast foodów, by ukoić żołądek.
Czytaj także: Jest większy po posiłku. Tak trzustka woła o pomoc
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W jaki sposób można podrażnić żołądek?
Żołądek może być podrażniony przez produkty spożywcze na kilka sposobów:
- Termicznie:
Potrawy zbyt zimne lub zbyt gorące pobudzają motorykę przewodu pokarmowego i prowadzą do przekrwienia błony śluzowej żołądka.
Są źle przyjmowane głównie przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. To, czy są to potrawy zdrowe, czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia.
- Mechanicznie:
Produkty zawierające sporo błonnika, a zatem pobudzające perystaltykę jelit są zbyt "silne" dla osób z podrażnioną błoną śluzową żołądka.
Mowa o nieoczyszczonych kaszach, pieczywie razowym, owocach suszonych i surowych, warzywach oraz nasionach roślin strączkowych - pokarmach, których spożywanie jest ogólnie zalecane i zdrowe.
- Chemicznie:
Osoby z wrzodami żołądka wyjątkowo źle reagują na zbyt kwaśne soki, marynaty, alkohol oraz potrawy wędzone i pikantne.
5 sposobów na uniknięcie podrażnienia żołądka
Jeśli chcesz uniknąć podrażnienia żołądka:
1. Sięgaj po produkty naturalne, które nie są kwaśne, nie zawierają dużej ilości błonnika, hamują wydzielanie soku żołądkowego lub neutralizują działanie kwasu solnego.
Mowa o nabiale, chudych wędlinach, mięsach i rybach, a także lekkostrawnych tłuszczach (masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek), miękkich margarynach, śmietanach.
2. Zrezygnuj z rosołów i bulionów, szczególnie tych wysoko przetworzonych.
Czytaj także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
3. Jedz regularnie, nie spożywaj późno tłustych posiłków, postaraj się zmniejszyć porcje posiłków na rzecz częstszego ich spożywania.
4. Odstaw kawę (również bezkofeinową), czarną herbatę, alkohol i tytoń, który zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.
5. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarmy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.