Czosnek
To warzywo jest nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw, ale również naturalnym antybiotykiem. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność i pomaga pozbyć się bakterii i grzybów z organizmu. Allicyna, która uaktywnia się po zgnieceniu ząbka czosnku, zwalcza pasożyty, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, reguluje ciśnienie, obniża cholesterol i wpływa korzystnie na układ oddechowy.
Pieprz cayenne i kurkuma
Kurkuma zmniejsza ryzyko pojawienia się pasożytów w organizmie, redukuje objawy stanów zapalnych i chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych kurkumy, najlepiej połączyć ją z pieprzem cayenne i tłuszczem.
Woda po kiszonkach
Naturalnie probiotyki takie jak sok z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków, jogurt naturalny czy kefir wykazują właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwpasożytnicze.
Tego rodzaju produkty nie tylko pomogą ci pozbyć się niechcianych lokatorów, ale także oczyszczą twój organizm z toksyn, poprawią funkcjonowanie jelit i przyspieszą przemianę materii.
Imbir
Imbir można dodać do dań mięsnych i warzywnych, marynat czy napojów. Korzeń imbiru usprawnia proces trawienny, wspomaga odchudzanie, pomaga na gazy i nudności. Poza tym niszczy pasożyty i chroni organizm przed różnego rodzaju infekcjami.