Podczas robienia zakupów należy przede wszystkim sprawdzić skład i termin przydatności do spożycia danego produktu. Sięgając po jajka, powinniśmy również przeczytać ich oznaczenie. Zawiera ono informację o rozmiarze jajek, producencie, kraju pochodzenia oraz, co dla nas najważniejsze, o sposobie chowu kur.
Wspomniany kod informacyjny ma postać X-YY-AABBCCDD. Litery YY to symbol kraju, w którym zostało wyprodukowane jajko (PL oznacza Polskę). Natomiast litery AABBCCDD to kolejno: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i kod firmy.
Z kolei, jeżeli chcemy sprawdzić, w jakich warunkach hodowane były kury, powinniśmy zwrócić uwagę na pierwszą cyfrę kodu (w tym przypadku X). Cyfra 0 oznacza chów ekologiczny, cyfra 1 – chów wolnowybiegowy, cyfra 2 – chów ściółkowy, a cyfra 3 – chów klatkowy.
Jeśli chodzi o chów ściółkowy i klatkowy, to podczas produkcji jajek, kury są zamknięte w pomieszczeniach, podaje im się sztuczną paszę i niekiedy faszeruje chemią. Dlatego najlepszym wyborem jest spożywanie jajek pochodzących z produkcji ekologicznej lub z chowu na wolnym wybiegu.
W tym przypadku kury są karmione w bardziej tradycyjny sposób i mają więcej przestrzeni. Wprawdzie tego typu jajka są nieco droższe, ale mają zdecydowanie lepszą jakość.
Jaja oznacza się również pod kątem wagi. Litera S oznacza wagę poniżej 53 g, litera M – wagę 53- 63 g, litera L – wagę 63-73 g, a XL wagę powyżej 73 g. Im większe jajko, tym bardziej prawdopodobne, że kura nie była hodowana w warunkach naturalnych. Poza tym bardzo duże jajko ma cieńszą skorupkę, która może pęknąć podczas gotowania. Dlatego najlepiej kupować jaja kurze w rozmiarze S lub M.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.