Toksyczna substancja w domowych przetworach
Pamiętaj, że przetwory robione w domu muszą być chronione przed rozwojem pleśni. Spożycie nawet niewielkiej ilości tak zanieczyszczonych produktów może osłabić odporność organizmu, wywołując alergie, problemy z układem pokarmowym oraz oddechowym, a nawet zwiększając ryzyko powstawania nowotworów.
Dlatego jeśli po otwarciu słoika zauważymy pleśń, natychmiast pozbądź się zawartości. Odkrojenie spleśniałej części nic nie da.
Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo...
Sprawdź także: Są gorsze niż sądziliśmy. Zwiększają ryzyko raka płuc
Jak uniknąć pleśni w przetworach?
Główny Inspektorat Sanitarny radzi, na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania domowych przetworów. Przede wszystkim należy dbać o higienę w kuchni. Regularne mycie rąk oraz utrzymywanie czystości sprzętu kuchennego to podstawy, o których nie wolno zapominać.
Kolejną kluczową sprawą jest wybór świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw oraz owoców, które należy dokładnie umyć i osuszyć. Ważne jest, aby korzystać ze sprawdzonych przepisów i dodać odpowiednią ilość octu, soli lub cukru.
Zobacz także: Tak rak atakuje płuca. Pierwszy objaw jest nietypowy
Aby nasze przetwory były zdrowe i smaczne, powinniśmy zadbać także o odpowiednie opakowanie. GIS sugeruje używanie słoików typu wek lub szklanych pojemników z zakrętkami twist-off. Pojemniki muszą być nieuszkodzone oraz dokładnie umyte i wyparzone.
W przypadku przetworów owocowych, warzywnych oraz soków, pasteryzacja jest zalecana. Zabieg ten hamuje lub niszczy rozwój drobnoustrojów oraz enzymów, jednocześnie zachowując smak i wartości odżywcze przetworów – informuje GIS.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Po prawidłowym przeprowadzeniu pasteryzacji, sprawdźmy, czy słoiki są dobrze zamknięte, następnie odwróćmy je do góry dnem i odstawmy w ciemne miejsce, aż ostygną. Przetwory należy przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu, unikając zbyt wysokiej wilgotności. Wskazane jest oznaczenie przetworów etykietami z datą produkcji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.