Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Takich nigdy nie jedz. Zawierają rakotwórczą toksynę

80

Robienie domowych przetworów jest w naszym kraju bardzo popularne. Niestety, jeśli są przygotowywane w niewłaściwy sposób, mogą one wykazywać właściwości kancerogenne. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas samodzielnego robienia przetworów domowych?

Takich nigdy nie jedz. Zawierają rakotwórczą toksynę
Takich ogórków nie jedz pod żadnym pozorem (Getty Images, 2022 Getty Images)

Toksyczna substancja w domowych przetworach

Przetwory, które przygotowujemy samodzielnie, powinny być zabezpieczone przed pojawieniem się pleśni. Spożywanie produktów zawierających tę toksyczną substancję obniża odporność i może wywołać alergię. Poza tym przyczynia się do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego, a nawet zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Dlatego, jeśli po otwarciu słoika zauważymy nawet niewielka ilość pleśni, lepiej pozbądźmy się produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Witamina D a walka z koronawirusem. Nowe ustalenia badaczy

Jak uniknąć pleśni w przetworach?

Główny Inspektorat Sanitarny radzi, na co należy uważać podczas robienia domowych smakołyków. Po pierwsze, kiedy mamy w kuchni kontakt z jakimikolwiek produktami spożywczymi, należy przede wszystkim zadbać o higienę. Bardzo ważne jest, żeby regularnie myć ręce i utrzymywać w czystości sprzęt kuchenny.

Kolejna istotna kwestia to wybór świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw i owoców, które należy dokładnie umyć i osuszyć. Przygotowując przetwory domowe, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, pamiętając o dodaniu odpowiedniej ilości octu, soli czy cukru.

W trosce o nasz zdrowie i jakość przyrządzonych przez nas potraw powinniśmy zwrócić uwagę również na bezpieczne opakowanie. Zdaniem GIS-u najlepsze będą słoiki typu wek lub szklane pojemniki z zakrętkami twist-off. Opakowania na przetwory nie mogą być uszkodzone. Muszą być także dokładnie umyty i wyparzone.

W przypadku przetworów owocowych i warzywnych czy soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych oraz wartości odżywczej przetworów – radzi GIS.

Kiedy już przeprowadzimy prawidłową pasteryzację, sprawdźmy, czy słoiki zostały dokładnie zamknięte, odwróćmy je góry dnem i zostawmy w zacienionym miejscu do momentu, kiedy ostygną. Przetwory powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, w którym nie panuje zbyt wysoka wilgotność. Na domowych zapasach warto umieścić etykietę z informacją o tym, kiedy dokładnie zostały wyprodukowane.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić