Takich ryb lepiej nie jeść. Może dojść do niewydolności serca

Zawierają wiele cennych minerałów, witamin i innych składników odżywczych dlatego warto po nie sięgać regularnie. Należy jednak pamiętać, że przygotowane w niewłaściwy sposób mogą wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Dowiedz się, jak najlepiej przyrządzić rybę.

Sposób przygotowania ryby wpływa na ich właściwości zdrowotneSposób przygotowania ryby wpływa na ich właściwości zdrowotne
Picasa
Katarzyna Krupka

Ryby smażone

Ryba w panierce, smażona na głębokim tłuszczu, podawana z frytkami to potrawa bardzo popularna potrawa w naszym kraju.

Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie

Niestety, to pyszne danie dostarcza do naszego organizmu mnóstwo pustych kalorii. Smażenie ryby w wysokiej temperaturze obniża ilość zawartych w niej cennych nienasyconych kwasów omega-3, witamin i związków mineralnych.

Wyniki najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach ''Natural Medicine Journal'' potwierdziły, że zjedzenie nawet jednej porcji smażonej ryby w ciągu tygodnia podnosi ryzyko niewydolności serca aż o 48 proc. Poza tym dania smażone w głębokim tłuszczu sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych w organizmie.

Ryby gotowanie

Zdecydowanie jednym z najzdrowszych sposobów na przygotowanie ryby jest gotowanie jej na parze. W ten sposób przygotowywana przez nas potrawa nie zawiera szkodliwego dla naszego organizmu tłuszczu i nie traci swoich prozdrowotnych właściwości.

Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu w Sewilli udowodniły, że ryby gotowane na parze pomagają wyeliminować cyjanotoksyny, które nierzadko występują w rybach słodkowodnych.

Żeby obniżyć zawartość cyjanobakterii o 26 proc., wystarczy przez dwie minuty gotować rybę na parze. Ryby przyrządzone w ten sposób są lekkostrawne i nie zawierają dużo kalorii. Do gotowania najlepiej wybierać ryby średnio tłuste i chude, takie jak karp, okoń, dorsz czy flądra.

Ryby pieczone

Ryba przygotowana w ten sposób ma niepowtarzalny smak i aromat. Do jej upieczenia nie jest nam potrzebny tłuszcz. W tym przypadku obróbka termiczna nie trwa za długo, więc produkt nie traci zbyt wielu cennych składników.

Badacze z Pittsburgh School of Medicine dokonali analizy danych żywieniowych 260 osób. Wyniki badania udowodniły, że spożywanie gotowanej ryby przynajmniej raz na tydzień, zwiększa objętość istoty szarej w mózgu, usprawniając tym samym pamięć i funkcje poznawcze. Regularne sięganie po pieczoną rybę o 30 proc. obniża ryzyko niewydolności serca, co również zostało udowodnione naukowo.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba