Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Takich ryb lepiej nie jeść. Może dojść do niewydolności serca

30

Zawierają wiele cennych minerałów, witamin i innych składników odżywczych dlatego warto po nie sięgać regularnie. Należy jednak pamiętać, że przygotowane w niewłaściwy sposób mogą wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Dowiedz się, jak najlepiej przyrządzić rybę.

Takich ryb lepiej nie jeść. Może dojść do niewydolności serca
Sposób przygotowania ryby wpływa na ich właściwości zdrowotne (Picasa)

Ryby smażone

Ryba w panierce, smażona na głębokim tłuszczu, podawana z frytkami to potrawa bardzo popularna potrawa w naszym kraju.

Niestety, to pyszne danie dostarcza do naszego organizmu mnóstwo pustych kalorii. Smażenie ryby w wysokiej temperaturze obniża ilość zawartych w niej cennych nienasyconych kwasów omega-3, witamin i związków mineralnych.

Wyniki najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach ''Natural Medicine Journal'' potwierdziły, że zjedzenie nawet jednej porcji smażonej ryby w ciągu tygodnia podnosi ryzyko niewydolności serca aż o 48 proc. Poza tym dania smażone w głębokim tłuszczu sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych w organizmie.

Ryby gotowanie

Zdecydowanie jednym z najzdrowszych sposobów na przygotowanie ryby jest gotowanie jej na parze. W ten sposób przygotowywana przez nas potrawa nie zawiera szkodliwego dla naszego organizmu tłuszczu i nie traci swoich prozdrowotnych właściwości.

Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu w Sewilli udowodniły, że ryby gotowane na parze pomagają wyeliminować cyjanotoksyny, które nierzadko występują w rybach słodkowodnych.

Żeby obniżyć zawartość cyjanobakterii o 26 proc., wystarczy przez dwie minuty gotować rybę na parze. Ryby przyrządzone w ten sposób są lekkostrawne i nie zawierają dużo kalorii. Do gotowania najlepiej wybierać ryby średnio tłuste i chude, takie jak karp, okoń, dorsz czy flądra.

Ryby pieczone

Ryba przygotowana w ten sposób ma niepowtarzalny smak i aromat. Do jej upieczenia nie jest nam potrzebny tłuszcz. W tym przypadku obróbka termiczna nie trwa za długo, więc produkt nie traci zbyt wielu cennych składników.

Badacze z Pittsburgh School of Medicine dokonali analizy danych żywieniowych 260 osób. Wyniki badania udowodniły, że spożywanie gotowanej ryby przynajmniej raz na tydzień, zwiększa objętość istoty szarej w mózgu, usprawniając tym samym pamięć i funkcje poznawcze. Regularne sięganie po pieczoną rybę o 30 proc. obniża ryzyko niewydolności serca, co również zostało udowodnione naukowo.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić