Naukowcy postanowili przeanalizować dane od ponad 54 tys. uczestników badania Danish Diet Cancer and Health. Wśród uczestników tego badania u 7 tys. 695 rozwinęła się cukrzyca typu 2. Co ciekawe badacze sprawdzili także, w jakiej postaci uczestnicy spożywali ziemniaki. Okazało się, że to nie samo warzywo zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, ale sposób, w jaki zostały przygotowane.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak skomentowała dietetyczka Juluana Tamayo w rozmowie z serwisem bestlifeonline.com to, oprócz sposobu przygotowania, ogromne znaczenie mają także produkty, z którymi łączymy ziemniaki.
Puree ziemniaczane, chipsy czy ziemniaki smażone zawierają spore ilości tłuszczu i soli, gdyż często są przygotowane z dodatkiem masła, śmietany, mleka i właśnie soli. To sprawia, że mogą wpływać na poziom cholesterolu we krwi, wartości ciśnienia tętniczego, a także zwiększać ryzyko cukrzycy – skomentowała ekspertka.
Naukowcy zauważyli, że dieta osób sięgających regularnie po ziemniaki, obfitowała też w czerwone mięso – ono również może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Co więcej, takie produkty jak frytki czy chipsy negatywnie wpływają na wytwarzanie insuliny, powodują wzrost wagi, co w konsekwencji może prowadzić do insulinooporności, a następnie do cukrzycy.