Chrom to pierwiastek chemiczny, który odkrył w 1979 roku Louis Vaquelina. Liczne badania prowadzone przez naukowców z całego świata wykazały, że jest on niezbędny dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ten pierwiastek wpływa na metabolizowanie glukozy i utrzymuje ten cukier prosty na optymalnym poziomie, co zmniejsza apetyt na słodycze. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi i jednocześnie zwiększa zawartość dobrego cholesterolu HDL w organizmie.* Chrom działa pozytywnie na przemianę tłuszczów i węglowodanów w organizmie*. Dzięki temu jego suplementacja jest zalecana dla osób na diecie odchudzającej. Jego właściwości zapobiegają przejadaniu się, wzrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko otyłości.
Zawartość chromu w naszym organizmie możemy uzupełnić za pomocą suplementów, które zawierają ten pierwiastek. Znajdziemy go także w wielu artykułach spożywczych takich jak: orzechy, jabłka, jajka, suszone śliwki, ryby i owoce morza, drożdże piwne, wątróbka oraz produkty zbożowe.
Należy jednak pamiętać, że jego nadmiar w organizmie może być równie szkodliwy co niedobór. Zbyt duża ilość chromu wpływa negatywnie na przyswajanie żelaza i cynku. Nie zaleca się suplementowania chromu przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby chore na cukrzycę również powinny uważać na ilość tego pierwiastka w organizmie, ponieważ wpływa on na poziom glukozy. Dodatkowe zażywanie chromu cukrzycy powinni bezwzględnie skonsultować z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.