Czerwona cebula niszczy komórki nowotworowe?
Czerwona cebula w swoich łupinach zawiera znaczne ilości kwercetyny, która ma silne działanie przeciwalergiczne, wpływa pozytywnie na układ krwionośny oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Z badań naukowców z Kanady wynika, że cebula hodowana w Ontario zawiera szczególnie duże ilości tej bezcennej substancji w porównaniu do cebul z innych części świata. Profesor Suresh Neethirajan i dr Abdulmonem Murayyan postanowili sprawdzić właściwości pięciu gatunków cebuli uprawianej w tej części Kanady.
Dr Murayyan, główny autor tych badań powiedział, że czerwona cebula zawiera również sporo antocyjanów, które stymulują właściwości kwercetyny. Antocyjany czyli naturalne barwniki odpowiadają również za ciemny kolor warzyw i owoców.
Naukowcy wystawili komórki nowotworowe na bezpośrednie działanie kwercetyny zawartej w pięciu rodzajach cebuli z Ontario. Jak się okazało, substancje zawarte w cebuli skutecznie zabijają komórki rakowe, poprzez stwarzanie niekorzystnego dla nich środowiska, zaburzanie ich wzajemnej komunikacji i hamowanie ich rozrostu. Badacze stwierdzili także, że cebule te są silną bronią w walce z rakiem piersi. Wyniki badań zostały opublikowane w "Food Research International".
Naukowcy zapowiedzieli kontynuację badań poprzez sprawdzenie właściwości przeciwnowotworowych cebuli na ludzkich tkankach. Dalsza analiza ma za zadanie opracowanie najlepszej techniki wyodrębniania cennych składników cebuli, bez użycia chemikaliów, które mogą pozostawiać toksyny w warzywach.
Zobacz także: Modne warzywa i owoce. Znasz ich polskie nazwy?
Dzięki wynalezieniu najlepszej metody,w przyszłości będzie można wykorzystać antynowotworowe działanie czerwonej cebuli w postaci tabletek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.