Tania ochrona przed rakiem płuc i jelit. Wymiata cholesterol i trójglicerydy z tętnic

Potrawy z dodatkiem czarnej fasoli są nie tylko bardzo smaczne, ale również nadają potrawie egzotyczny i kuszący wygląd. Czarna fasola poza walorami kulinarnymi posiada również szereg właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po tę odmianę fasoli.

Czarna fasola chroni przed rozwojem raka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego warto jeść czarną fasolę

Czarna fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem cennego dla organizmu białka, w którego skład wchodzą aminokwasy. Te organiczne związki chemiczne posiadają właściwości zasadotwórcze i zmniejszają nadprodukcję soków żołądkowych.

Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"

Ten rodzaj fasoli posiada również duże stężenie antocyjanów, którym zawdzięcza ciemną barwę swoich nasion. Antocyjany to silne utleniacze wspierające układ odpornościowy. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz chronią układ krwionośny.

Według najnowszych badań naukowych te barwniki zmniejszają ryzyko rozwoju raka płuc, żołądka oraz jelita grubego. Poza tym substancje te wspomagają leczenie nowotworów, np. łagodzą dolegliwości występujące przy chemioterapii. Antocyjany również zmniejszają ryzyko chorób serca oraz pozytywnie wpływają na wzrok.

Ciemna odmiana fasoli zawiera dużą ilość błonnika, który stymuluję proces trawienia, metabolizm oraz dba o odpowiednią perystaltykę jelit. Ponadto czarna fasola posiada sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ nerwowy i dbają o nasze dobre samopoczucie. Kwasy te również zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

Warzywo zawiera cenne witaminę A, witaminy z grupy B oraz cynk i miedź. Poza tymi cennymi elementami czarne ziarna fasoli mają w swoim składzie molibden. Ten rzadko obecny w naszym jadłospisie pierwiastek chemiczny jest bardzo istotny w procesie trawiennym, gdyż wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Występuje w enzymach odpowiadających za prawidłowe wchłanianie żelaza, dzięki czemu zmniejsza ryzyko anemii.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami