Dlaczego warto jeść czarną fasolę
Czarna fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem cennego dla organizmu białka, w którego skład wchodzą aminokwasy. Te organiczne związki chemiczne posiadają właściwości zasadotwórcze i zmniejszają nadprodukcję soków żołądkowych.
Zobacz także: Zjedz na kolację. Tej nocy wyśpisz się jak dziecko
Ten rodzaj fasoli posiada również duże stężenie antocyjanów, którym zawdzięcza ciemną barwę swoich nasion. Antocyjany to silne utleniacze wspierające układ odpornościowy. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz chronią układ krwionośny.
Według najnowszych badań naukowych te barwniki zmniejszają ryzyko rozwoju raka płuc, żołądka oraz jelita grubego. Poza tym substancje te wspomagają leczenie nowotworów, np. łagodzą dolegliwości występujące przy chemioterapii. Antocyjany również zmniejszają ryzyko chorób serca oraz pozytywnie wpływają na wzrok.
Czytaj także: Po podgrzaniu stają się rakotwórcze. Unikaj ich
Ciemna odmiana fasoli zawiera dużą ilość błonnika, który stymuluję proces trawienia, metabolizm oraz dba o odpowiednią perystaltykę jelit. Ponadto czarna fasola posiada sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ nerwowy i dbają o nasze dobre samopoczucie. Kwasy te również zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Zobacz także: Lepiej ich nie kupować. Są toksyczne
Warzywo zawiera cenne witaminę A, witaminy z grupy B oraz cynk i miedź. Poza tymi cennymi elementami czarne ziarna fasoli mają w swoim składzie molibden. Ten rzadko obecny w naszym jadłospisie pierwiastek chemiczny jest bardzo istotny w procesie trawiennym, gdyż wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Występuje w enzymach odpowiadających za prawidłowe wchłanianie żelaza, dzięki czemu zmniejsza ryzyko anemii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.