Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tania ochrona przed rakiem płuc i jelit. Wymiata cholesterol i trójglicerydy z tętnic

24

Potrawy z dodatkiem czarnej fasoli są nie tylko bardzo smaczne, ale również nadają potrawie egzotyczny i kuszący wygląd. Czarna fasola poza walorami kulinarnymi posiada również szereg właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po tę odmianę fasoli.

Czarna fasola chroni przed rozwojem raka
Czarna fasola chroni przed rozwojem raka (Getty Images)

Dlaczego warto jeść czarną fasolę

Czarna fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem cennego dla organizmu białka, w którego skład wchodzą aminokwasy. Te organiczne związki chemiczne posiadają właściwości zasadotwórcze i zmniejszają nadprodukcję soków żołądkowych.

Ten rodzaj fasoli posiada również duże stężenie antocyjanów, którym zawdzięcza ciemną barwę swoich nasion. Antocyjany to silne utleniacze wspierające układ odpornościowy. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz chronią układ krwionośny.

Według najnowszych badań naukowych te barwniki zmniejszają ryzyko rozwoju raka płuc, żołądka oraz jelita grubego. Poza tym substancje te wspomagają leczenie nowotworów, np. łagodzą dolegliwości występujące przy chemioterapii. Antocyjany również zmniejszają ryzyko chorób serca oraz pozytywnie wpływają na wzrok.

Ciemna odmiana fasoli zawiera dużą ilość błonnika, który stymuluję proces trawienia, metabolizm oraz dba o odpowiednią perystaltykę jelit. Ponadto czarna fasola posiada sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ nerwowy i dbają o nasze dobre samopoczucie. Kwasy te również zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

Warzywo zawiera cenne witaminę A, witaminy z grupy B oraz cynk i miedź. Poza tymi cennymi elementami czarne ziarna fasoli mają w swoim składzie molibden. Ten rzadko obecny w naszym jadłospisie pierwiastek chemiczny jest bardzo istotny w procesie trawiennym, gdyż wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Występuje w enzymach odpowiadających za prawidłowe wchłanianie żelaza, dzięki czemu zmniejsza ryzyko anemii.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić