Sezon na grzyby w Polsce już się rozpoczął. W polskich lasach można znaleźć piękne okazy borowików, kurek czy podgrzybków. Z kolei supermarkety oferują grzyby z różnych stron świata. Okazuje się jednak, że grzyby warto zbierać nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale też właściwości prozdrowotne. A co znajdziemy w grzybach?
Grzyby to bogactwo błonnika, który działa na jelita jak miotełka – pomaga pozbyć się zalegających złogów resztek pokarmowych i chroni przed rozwojem nowotworów jelit. Dodatkowo są bogate w witaminę D, która wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na układ nerwowy. W grzybach znajdziemy również polifenole, które chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.
Do najzdrowszych gatunków grzybów możemy zaliczyć shitake. To one słyną z najsilniejszych właściwości przeciwnowotworowych. Pomagają też obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także regulują ciśnienie krwi. Warto również sięgać po grzyby reishi. To właśnie one zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, np. takich jak choroba Alzheimera.
Ale w naszej diecie nie powinno też zabraknąć boczniaków, które zawierają silne przeciwutleniacze. Uważa się je za naturalny eliksir młodości, gdyż chronią nasz organizm przed szybkim starzeniem się. Warto też sięgać po najszlachetniejsze z polskich grzybów czyli borowiki. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, w dodatku mają niski indeks glikemiczny, więc chronią przed rozwojem takich chorób jak insulinooporność czy cukrzyca. Są też niskokaloryczne więc sprawdzą się w diecie osób, które dbają o sylwetkę.
Nie należy też zapominać o pieczarkach i kurkach. W pieczarkach znajdziemy tyrozynazę, która chroni nasze DNA przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Z kolei kurki pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy i mają właściwości antybakteryjne.