Palczatka cytrynowa nazywana również trawą cytrynową jest pochodząca z Indii rośliną o długich cienki liściach, które wydzielają charakterystyczny cytrusowy aromat. Ta niezwykła przyprawa zawiera m.in.: witaminę A i C, witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, sód, żelazo, fosfor, wapń oraz cytral, flawonoidy i związki fenolowe.
Herbata z trawy cytrynowej podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, oczyszcza nasze ciało z toksycznych substancji, usprawnia procesy metaboliczne i pobudza krążenie krwi. Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że palczatka cytrynowa chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także opóźnia proces starzenia. Sięgając regularnie po napar z trawy cytrynowej, zmniejszymy prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i pojawienia się stanów zapalnych w organizmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Substancje zawarte w tym napoju wspomagają również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest on polecany pacjentom z wrzodami żołądka, wzdęciami i zaburzeniami menstruacyjnymi oraz tym, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania trawy cytrynowej, wystarczy do kubka wsypać 2-3 łyżeczki suszonych liści tej rośliny. Następnie susz należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie leczniczy napój jest gotowy do spożycia. Herbatę z palczatki cytrynowej najlepiej wypić przed snem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.