Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Te przybory kuchenne zawierają toksyny. Warto ich unikać

1

Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na zdrową dietę, zatem warto zastanowić się, czy nasze sprzęty kuchenne, takie jak garnki i patelnie, nie pogarszają jakości spożywanych posiłków. W końcu materiał, z którego są wykonane, może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie. Oto, jakich sprzętów warto unikać.

Te przybory kuchenne zawierają toksyny. Warto ich unikać
Te garnki, patelnie i przybory kuchenne mogą nam zaskodzić (Adobe Stock)

Powłoki nieprzywieralne - wygodne, ale niekoniecznie zdrowe

Powłoki nieprzywieralne są znane z tego, że ułatwiają gotowanie. To jednak tylko jedna strona medalu. Są one bowiem stworzone z fluoropolimerów, które pod wpływem ciepła mogą uwalniać kwas perfluorooktanowy. Ta substancja jest podejrzewana o działanie rakotwórcze, a organizm nie potrafi jej strawić, przez co odkłada się w ciele.

Miedź, będąca miękkim metalem, podobnie jak nikiel, uwalnia toksyny podczas podgrzewania. Tyczy się to zwłaszcza długotrwałego przygotowywania posiłków. Gotując w naczyniach miedzianych, ryzykujemy przedostaniem się tych substancji do naszej żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przypalone garnki, rondle i naczynia. Oto sposoby na ten problem

Chociaż miedź jest niezbędnym mikroelementem, wpływającym na wzmocnienie kości, tkanki łącznej i odporności, a także dostarczającym energii, jej nadmiar może być szkodliwy. Pilnowanie odpowiedniego spożycia miedzi jest bardzo istotne. Zbyt duża ilość tego pierwiastka w ciele może prowadzić do niedoboru witaminy C, problemów związanych z tkanką łączną, estrogenozależnych nowotworów, chorób tarczycy i serca.

Choć może się to wydawać zaskakujące, niektóre ceramiki, szkło i emalie stosowane w kuchniach mogą zawierać ołów, używany do zwiększenia trwałości i nadania koloru. Ołów to z kolei silnie trujący pierwiastek. Dzieci poniżej 6. roku życia są szczególnie podatne na zatrucie, a ołów przenika do potraw podczas podgrzewania. Produkty oznaczone jako dekoracyjne nie powinny być wykorzystywane do gotowania ani serwowania jedzenia.

Garnki z aluminium także nie są najlepszym rozwiązaniem

Aluminium jest ponownie na tapecie w kontekście zagrożeń zdrowotnych. Ten temat wnikliwie przebadali specjaliści. Naukowcy z Keele University wykazali, że jego nadmiar może być powiązany z ryzykiem choroby Alzheimera. Chociaż współczesne aluminiowe garnki są produkowane w sposób, który minimalizuje ryzyko, warto zastanowić się nad ich wykorzystywaniem. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej, zawierające różne metale, mogą przy gorszej jakości także wpływać na jakość jedzenia.

Co wybrać, by było zdrowo?

Jeśli myślimy o bezpiecznych alternatywach, warto rozważyć garnki i patelnie żeliwne. Nie tylko są one bezpieczne, ale mogą nawet wzbogacić potrawy w żelazo, które uwalnia się zwłaszcza podczas gotowania kwaśnych produktów, na przykład pomidorów. Co ważne, są także solidne i posłużą nam przez długie lata.

Coraz popularniejsze są także garnki z powłoką ceramiczną. Nie wchodzą one w reakcję z żywnością, dzięki czemu mamy pewność, że do pożywienia nie przedostają się szkodliwe związki.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić