Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny

106

Chociaż w sklepach mięsnych czy supermarketach wybór wędlin jest ogromny, to warto wiedzieć, że w ich składzie znajdziemy nie tylko mięso, ale i wiele chemicznych dodatków. Niektóre z nich mogą być rakotwórcze. Czy zatem jedzenie wędlin jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny
Najlepiej wybierać wędliny z krótkim składem (Getty Images, Copyright Dazeley)

Kupując wędliny w hermetycznie zamkniętych opakowaniach możemy sprawdzić, co znajduje się w ich składzie. Niestety taka opcja nie zawsze jest możliwa w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę na stoiskach czy w sklepach mięsnych.

Oczywiście, znajdziemy takie wędliny, które będą miały dobry skład i żadnych sztucznych dodatków, ale będą na pewno droższe i nie tak łatwo dostępne jak tańsze naszpikowane chemią produkty. Zasada jest prosta – im krótszy skład, tym lepsza żywność i właśnie taką świadomi konsumenci dbający o swoje zdrowie powinni wybierać.

Naszą czujność powinny wzbudzić wypełniacze, np. saletrę, siarczany czy karagen, który wiąże wodę. Ten dodatek pozwala producentom wędlin wyprodukować z 1 kg mięsa nawet 1,5 kg produktu. Eksperci zwracają też uwagę, by podczas czytania etykiety sprawdzić ilość mięsa w danej wędlinie. Nie powinna być ona mniejsza niż 50 proc., ale najlepiej wybierać taki produkt, w którym zawartość mięsa będzie wyższa niż 90 proc.

W niektórych wędlinach znajdziemy m.in. azotany (III) i (V). - Obecność znacznych ilości azotanów w żywności może wywierać określone skutki toksykologiczne, np. prowadzić do zatruć pokarmowych oraz tworzenia się nitrozoamin, czyli związków kancerogennych – wyjaśnia w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności. Ekspertka ostrzega polskich konsumentów, by byli ostrożni podczas kupowania wędlin, gdyż te zawierające azotany i azotyny są rakotwórcze.

Ale uważać powinniśmy nie tylko na te związki. Obecność fosforanów zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz przyczynia się do szybszego starzenia się organizmu. Na zakazanej liście znajdują się również takie substancje jak: glutaminian sodu, benzoesany, chlorek sodu i sztuczne barwniki oraz aromaty.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić