Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny

Chociaż w sklepach mięsnych czy supermarketach wybór wędlin jest ogromny, to warto wiedzieć, że w ich składzie znajdziemy nie tylko mięso, ale i wiele chemicznych dodatków. Niektóre z nich mogą być rakotwórcze. Czy zatem jedzenie wędlin jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Processed meats health risk
Platter of processed meats
Peter DazeleyNajlepiej wybierać wędliny z krótkim składem
Źródło zdjęć: © Getty Images | Copyright Dazeley

Kupując wędliny w hermetycznie zamkniętych opakowaniach możemy sprawdzić, co znajduje się w ich składzie. Niestety taka opcja nie zawsze jest możliwa w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę na stoiskach czy w sklepach mięsnych.

Oczywiście, znajdziemy takie wędliny, które będą miały dobry skład i żadnych sztucznych dodatków, ale będą na pewno droższe i nie tak łatwo dostępne jak tańsze naszpikowane chemią produkty. Zasada jest prosta – im krótszy skład, tym lepsza żywność i właśnie taką świadomi konsumenci dbający o swoje zdrowie powinni wybierać.

Przepis na wigilijnego karpia w chrupiącej panierce. Znika ze stołu w ekspresowym tempie

Naszą czujność powinny wzbudzić wypełniacze, np. saletrę, siarczany czy karagen, który wiąże wodę. Ten dodatek pozwala producentom wędlin wyprodukować z 1 kg mięsa nawet 1,5 kg produktu. Eksperci zwracają też uwagę, by podczas czytania etykiety sprawdzić ilość mięsa w danej wędlinie. Nie powinna być ona mniejsza niż 50 proc., ale najlepiej wybierać taki produkt, w którym zawartość mięsa będzie wyższa niż 90 proc.

W niektórych wędlinach znajdziemy m.in. azotany (III) i (V). - Obecność znacznych ilości azotanów w żywności może wywierać określone skutki toksykologiczne, np. prowadzić do zatruć pokarmowych oraz tworzenia się nitrozoamin, czyli związków kancerogennych – wyjaśnia w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności. Ekspertka ostrzega polskich konsumentów, by byli ostrożni podczas kupowania wędlin, gdyż te zawierające azotany i azotyny są rakotwórcze.

Ale uważać powinniśmy nie tylko na te związki. Obecność fosforanów zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz przyczynia się do szybszego starzenia się organizmu. Na zakazanej liście znajdują się również takie substancje jak: glutaminian sodu, benzoesany, chlorek sodu i sztuczne barwniki oraz aromaty.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem