Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny

106

Chociaż w sklepach mięsnych czy supermarketach wybór wędlin jest ogromny, to warto wiedzieć, że w ich składzie znajdziemy nie tylko mięso, ale i wiele chemicznych dodatków. Niektóre z nich mogą być rakotwórcze. Czy zatem jedzenie wędlin jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny
Najlepiej wybierać wędliny z krótkim składem (Getty Images, Copyright Dazeley)

Kupując wędliny w hermetycznie zamkniętych opakowaniach możemy sprawdzić, co znajduje się w ich składzie. Niestety taka opcja nie zawsze jest możliwa w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę na stoiskach czy w sklepach mięsnych.

Oczywiście, znajdziemy takie wędliny, które będą miały dobry skład i żadnych sztucznych dodatków, ale będą na pewno droższe i nie tak łatwo dostępne jak tańsze naszpikowane chemią produkty. Zasada jest prosta – im krótszy skład, tym lepsza żywność i właśnie taką świadomi konsumenci dbający o swoje zdrowie powinni wybierać.

Naszą czujność powinny wzbudzić wypełniacze, np. saletrę, siarczany czy karagen, który wiąże wodę. Ten dodatek pozwala producentom wędlin wyprodukować z 1 kg mięsa nawet 1,5 kg produktu. Eksperci zwracają też uwagę, by podczas czytania etykiety sprawdzić ilość mięsa w danej wędlinie. Nie powinna być ona mniejsza niż 50 proc., ale najlepiej wybierać taki produkt, w którym zawartość mięsa będzie wyższa niż 90 proc.

W niektórych wędlinach znajdziemy m.in. azotany (III) i (V). - Obecność znacznych ilości azotanów w żywności może wywierać określone skutki toksykologiczne, np. prowadzić do zatruć pokarmowych oraz tworzenia się nitrozoamin, czyli związków kancerogennych – wyjaśnia w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności. Ekspertka ostrzega polskich konsumentów, by byli ostrożni podczas kupowania wędlin, gdyż te zawierające azotany i azotyny są rakotwórcze.

Ale uważać powinniśmy nie tylko na te związki. Obecność fosforanów zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz przyczynia się do szybszego starzenia się organizmu. Na zakazanej liście znajdują się również takie substancje jak: glutaminian sodu, benzoesany, chlorek sodu i sztuczne barwniki oraz aromaty.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić