Szkodliwy olej palmowy
Olej palmowy znajdziemy w pizzy, batonikach, ciastkach, chipsach, margarynie, frytkach, maśle orzechowym, czy chlebie. Ponadto znajdziemy go w wielu produktach dla dzieci, np. w mleku modyfikowanym. Dlatego rodzice powinni przeglądać etykiety produktów, zanim włożą go do koszyka.
Dlaczego olej palmowy jest tak toksyczny?
Według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywości olej ten jest substancją, która może być toksyczna dla zdrowia. Dzieje się tak ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do odkładania blaszki miażdżycowej w tętnicach, a w konsekwencji miażdżycy i zatoru.
Te szkodliwe właściwości oleju wynikają z obróbki termicznej i środków stosowanych w celu przedłużenia trwałości tłuszczu. Podczas procesu rafinacji oleju powstają substancje kancerogenne, takie jak: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). Jak wskazują badania - ma to działanie rakotwórcze.
To nie koniec problemów z tym rodzajem tłuszczu. Ekolodzy biją na alarm, przypominając, że tropikalne lasy są masowo wycinane, żeby pozyskać właśnie olej palmowy. Przez to swoje domy tracą m.in. orangutany, ale konsekwencje stałej ingerencji człowieka w środowisko odbijają się na nas wszystkich.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.