Dlaczego owoce i warzywa sprzedawane zimą mogą być szkodliwe?
Warzywa i owoce powinny być stałym elementem naszej diety. Dostarczają bowiem mnóstwo witamin i składników mineralnych, które chronią przed groźnymi chorobami. Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy, miażdżycy czy niektórych nowotworów. Regularne spożywanie tych produktów pomaga również zachować szczupłą sylwetką, wspomaga pracę naszego mózgu oraz jelit.
Zobacz także: Zapycha tętnice cholesterolem. Lepiej sobie odpuścić
Niestety, okazuje się, że te apetycznie wyglądające warzywa i owoce na straganach mogą nam poważnie zaszkodzić, jeśli kupujemy je w zimowych miesiącach. I nie chodzi tylko o to, że niewłaściwie przechowywane tracą część swoich cennych witamin i składników mineralnych. Mogą się w nich rozwijać niebezpieczne związki.
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Podczas zakupów warzyw i owoców na targu należy nie tylko uważniej się im przyjrzeć, ale warto je również powąchać. Gdy produkty były przechowywane w miejscu o wysokiej wilgotności, zaczynają się psuć. To wtedy rozwijają się w nich rakotwórcze związki – pleśń i grzyby. O ich obecności mogą świadczyć brązowe plamki na owocach i warzywach. Wyjątkiem są jednak banany. W tym przypadku brązowe plamki na skórce to znak dojrzałości owocu.
Nie wolno też sięgać po produkty mające charakterystyczny zapach stęchlizny oraz tych zbyt miękkich. Mogły być bowiem przechowywane przez długi czas w piwnicy, co również zwiększa ryzyko rozpoczęcia się w tych produktach procesów gnilnych.
Zobacz także: Uważaj, co jesz. 4 najgorsze produkty w twojej kuchni
To, co powinno nas zaniepokoić, to również zbyt ładnie wyglądające warzywa i owoce, które błyszczą się, jakby były wypolerowane lub mają idealne, książkowe wręcz kształty. Uważaj, to tylko zagrywka producentów. Takie owoce zostały pokryte specjalnymi woskami, które mają ochronić je przed psuciem i wysychaniem oraz, że do ich produkcji zostały użyte silne chemiczne nawozy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl