Jajka
Zazwyczaj termin przydatności do spożycia umieszczony na opakowaniach lub skorupkach jajek jest dosyć krótki. Jeżeli znajdziemy w naszej lodówce jajka z przekroczoną datą ważności, wcale nie musimy się ich pozbywać. W tej sytuacji możemy wykonać test świeżości jajka i włożyć je do szklanki z wodą. Jajko, które pozostaje na dnie, możemy zjeść. Jednak jeśli ustawi się pionowo i wypłynie na powierzchnię, wtedy lepiej je wyrzucić. Czasem nawet jajka, których termin spożycia upłynął kilkanaście dni temu, wciąż nadają się do spożycia.
Chleb
Chleb trzymany w lodówce szybciej zrobi się czerstwy i niesmaczny, dlatego najlepsza dla niego będzie temperatura pokojowa. Bochenki odpowiednio przechowywane można jeść nawet do 5 dni po upływie terminu przydatności. Ale jeśli na chlebie zauważymy nawet niewielką ilość pleśni, powinniśmy go od razu wyrzucić - w całości.
Ziemniaki
Ziemniaki przechowywane w odpowiednich warunkach długo nadają się do spożycia. Z czasem na bulwach pojawią się kiełki, które oznaczają, że ziemniak posiada mniej walorów smakowych i odżywczych. Jeżeli odetniemy pędy, a warzywo jest wciąż twarde i jędrne, możemy jej bez obawy wykorzystać w swojej kuchni.
Mleko
Żeby sprawdzić, czy mleko po terminie ważności możemy wypić, należy je powąchać. Kwaśny zapach świadczy o tym, że jest zepsute i z pewnością nie będzie nam smakowało.
Pierś z kurczaka
W przypadku paczkowanego surowego drobiu trzymanego w lodówce, należy bezwzględnie trzymać się terminu przydatności do spożycia. Możemy spożyć mięso maksymalnie jeden dzień po upływie tego terminu. Z kolei w zamrażarce drób możemy przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące.
Pamiętajmy, że producenci żywności nie bez powodu umieszczają na produktach datę przydatności do spożycia. Przestrzegając tego terminu, będziemy mieli pewność, że produkt nie stracił swoich walorów jakościowych. Osoby z problemami żołądkowymi, osoby w podeszłym wieku, kobiety spodziewające się dziecka i karmiące piersią powinny zwracać szczególną uwagę na te informacje.