Dieta bogata w błonnik pokarmowy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Odpowiednia ilość tego składnika powoduje, że przez dłuższy czas odczuwamy sytość, dzięki czemu nie mamy ochoty na sięganie po niezdrowe przekąski między głównymi posiłkami. Poza tym usprawnia proces przemiany materii. Dlatego po produkty zawierające błonnik powinny regularnie sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością.
Błonnik poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza je ze złogów pokarmowych, reguluje rytm wypróżnień, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Włókno pokarmowe wpływa również korzystnie na pracę wątroby i sprawia, że ten bardzo ważny organ wytwarza więcej kwasu żółciowego z cholesterolu. Jeżeli chcemy obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, powinniśmy włączyć do jadłospisu większe ilości błonnika.
Niedobór błonnika w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju takich chorób jak rak jelita grubego, miażdżyca, nowotwór piersi czy kamica żółciowa. Może również przyczynić się do tworzenia polipów w jelitach, stanu zapalnego wyrostka robaczkowego i pojawienia się hemoroidów.
Do produktów bogatych w błonnik można zaliczyć m.in.: produkty pełnoziarniste, fasolę, awokado, czarne porzeczki, maliny, morele, śliwki, jagody, ziarna lnu, czarnuszkę, otręby, kaszę gryczaną i brązowy ryż. Należy jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar włókna pokarmowego może być dla nas szkodliwy. Zbyt duża ilość tej substancji zaburza prawidłowe wchłanianie tłuszczów, wapnia, żelaza, cynku, magnezu oraz cennej witaminy A, D, E i K w organizmie. Nadmierna podaż błonnika może powodować biegunki, wzdęcia, zaparcia, podrażniać jelita i prowadzić do odwodnienia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.