Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To najgorsze owoce. Prosta droga do miażdżycy

6

Spożywanie owoców w codziennej diecie jest niezwykle ważne. Należy jednak postawić na owoce świeże, a unikać tych suszonych, smażonych czy pokrytych słodkim syropem. Owoce w takiej formie są prawdziwą bombą kaloryczną i ich regularne spożywanie może prowadzić do zwiększenia ryzyka poważnych schorzeń.

To najgorsze owoce. Prosta droga do miażdżycy
Owoce w syropie są naszpikowane cukrem (Getty Images, Max Zilberman)

Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów. Te substancje chronią nasze ciało przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA, co z kolei zwiększa zagrożenie zachorowaniem na raka. Ich spożywanie jest więc bardzo istotne w kontekście odporności na choroby nowotworowe.

Owoce to świetne źródło witamin

Obecność błonnika w owocach to kolejny atut. Wspomaga on proces trawienia. W jelitach działa on jak miotła, usuwając zalegające resztki jedzenia. Błonnik zapobiega rozwojowi raka jelita, wspomaga w walce z zaparciami oraz jest rekomendowany osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo owoce dostarczają nam różnorodnych witamin, jak A, C, E, witamin z grupy B, oraz potasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Świetnym pomysłem jest jedzenie owoców w okresie jesiennym. Ich spożywanie zwiększa naszą odporność na różnorodne przeziębienia, w czym zasługa obecności wspomnianej już witaminy C.

Dzięki zawartości prostych cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, owoce mogą skutecznie zastępować słodycze. Są o wiele zdrowszą alternatywą dla batonów, ciasteczek czy lodów, lecz przypominamy, że najwięcej korzyści dla zdrowia płynie ze spożywania owoców świeżych. A co z owocami w syropie, które często kupujemy? Nie mam dobrych informacji. Zdaniem ekspertów nie jest to najlepszy wybór.

Unikaj sztucznie dosładzanych owoców. To fatalny wybór

Tego typu produkty nie tylko zawierają owoce, ale także liczne dodatkowe składniki podnoszące ich kaloryczność. Owoce w syropie pełne są cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, co wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo producenci często dodają do nich konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. To dodatki, które niekoniecznie są mile widziane przez układ pokarmowy. Regularne spożywanie takich produktów może bardzo negatywnie wpłynąć na organizm.

Te produkty zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy oraz ataków serca i udarów mózgu. Wysoki indeks glikemiczny owoców w syropie sprawia, że nie są one zalecane dla diabetyków oraz osób zmagających się z insulinoopornością. Rezygnacja ze sztucznie dosładzanych owoców to w tym wypadku konieczność.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ambitny plan NASA. Teleskop SPHEREx już zaczął pracę
Ekspert zabrał głos. To koniec ukraińskiej operacji w obwodzie kurskim?
Emocjonujące starcie. Trenerzy PSG i Liverpoolu zabrali głos
Kiedy przycinać budleję Dawida? Nie przegap terminu
Nie żyje Witold Tomczak. Były poseł, europoseł i lekarz
Wypadek na morzu, aresztowano kapitana. "To oni są winni"
Szefowa dyplomacji UE. Rosja musi wykazać wolę pokoju
Ten zabieg zrób już teraz. Szałwia szybko się zagęści
Włoski historyk Kościoła o nowej fazie pontyfikatu. Co dalej z papieżem
Minęło pięć lat od wybuchu pandemii. Skutki wciąż odczuwalne
Jednego dnia zwolnili 1315 osób. "Polecenie prezydenta. Usuwamy biurokrację"
Ekspert ocenił propozycje KE ws. migrantów. "Trudne do realizacji"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić