Najzdrowsza na świecie
Japończycy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Na szczęście zupa miso staje się coraz bardziej popularna w innych częściach świata, również w Polsce. W czym tkwi sekret najzdrowszej zupy na świecie?
W zupie miso znajdziemy wodorosty, ryby, tofu oraz warzywa, ale jej główny i podstawowy składnik stanowi pasta miso, która jest przygotowywana ze sfermentowanych nasion soi. Są one łączone z jęczmieniem lub rozgniecionym ryżem, a następnie do powstałej mieszaniny dodaje się szczep bakterii koji.
To one są odpowiedzialne za probiotyczne właściwości zupy. Te same bakterie wspomagają metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów.
Witaminy w miso
W paście znajdziemy mnóstwo witamin. To również cenne* źródło wapnia i żelaza*. Co ciekawe, aby zupa zachowała swoją biologiczną aktywność, pasta miso powinna być dodawana dopiero na samym końcu - po przygotowania wywaru.
Zupa miso była przedmiotem badań wielu naukowców, którzy potwierdzili, że wykazuje działanie podobne do antybiotyków. 10-letnie badania prowadzone przez Japończyków udowodniło, że zmniejsza też ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Jak działają składniki zupy?
Dodatkowo wpływa na młody wygląd skóry, dostarcza błonnika, dzięki czemu dba o zdrowie jelit oraz enzymów, które wspomagają procesy trawienne. Japończycy uważają, że nie tylko zapewnia im długowieczność, ale też pomaga zachować szczupłą sylwetkę.
Zupa miso jest niskokaloryczna, wspomaga odporność oraz wykazuje przeciwnowotworowe właściwości. Ma działanie odtruwające, pomaga w regeneracji organizmu osób, które nadużywały tytoniu i alkoholu.
Japończycy zupę miso jedzą nawet kilka razy dziennie, popijając nią każdy posiłek. Warto spróbować!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.