Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To naturalne lekarstwo. Owoc, który mylimy z pomidorem lub śliwką

4

Owoce kaki, znane również jako persymony, często przypominają smakiem gruszki, śliwki czy pomidora. Bez względu na formę, owoce te zawsze zaskakują smakiem i wzbogacają nasze zdrowie o liczne korzyści. Czas je poznać.

To naturalne lekarstwo. Owoc, który mylimy z pomidorem lub śliwką
Kaki to naturalne źródło zdrowia. (Adobe Stock)

Kaki to owoc, który pochodzi przede wszystkim z tropikalnych obszarów Azji i Ameryki. Jest on sprowadzany do Polski głównie z Chin, choć coraz częściej pojawiają się także dostawy z państw znajdujących się w basenie Morza Śródziemnego.

To prawdziwa bomba witaminowa

Ich prozdrowotne działanie jest trudne do przecenienia. Owoce kaki są bowiem prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Zawarta w nich witamina A korzystnie wpływa na zdrowie naszych oczu, skóry oraz wspiera system odpornościowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sezon na kaki. Dlaczego warto jeść te owoce?

Persymony są również źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę w syntezie kolagenu, przyswajaniu żelaza oraz stabilizowaniu naszego nastroju. Dodatkowo dostarczają organizmowi potasu, fosforu, magnezu, wapnia, a także cennego błonnika.

To właśnie dzięki wysokiej zawartości błonnika owoce kaki skutecznie pomagają w redukcji poziomu cholesterolu. Błonnik pozwala także na zredukowanie problemów związanych z trawieniem.

Błonnik jest zbawienny dla naszego ciała. Pokazały to badania

W 2012 roku w czasopiśmie Annals of Nutrition and Metabolism ukazało się badanie, które dowiodło skuteczności błonnika z owoców kaki w obniżaniu poziomu cholesterolu. W badaniu tym uczestniczyło 40 ochotników, którzy zostali podzieleni na trzy grupy.

Przez 12 tygodni każda z grup spożywała różne rodzaje batonów: grupa pierwsza konsumowała batony placebo, druga dostawała batony z niewielką ilością błonnika z persymony, a trzecia spożywała batony z jego dużą zawartością. Przekąski były spożywane trzy razy dziennie, przed posiłkami. Wnioski są bardzo ciekawe.

Rezultaty pokazały, że nawet niewielkie ilości błonnika pozyskanego z kaki przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Efekt ten był możliwy dzięki garbnikom zawartym w błonniku, które mają zdolność wiązania kwasów żółciowych. Przyczyniają się one do lepszego rozprowadzania błonnika po naszym ciele.

Te korzystne związki były już od dawna stosowane klinicznie w leczeniu hipercholesterolemii, czyli zwiększonego stężenia cholesterolu we krwi. Oznacza to, że persymony, dostępne teraz w każdym dużym supermarkecie, stają się nie tylko naturalnym źródłem niezbędnych witamin, ale także skutecznym środkiem leczniczym. Co ważne, po kaki warto sięgać regularnie.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić