W dziale z pieczywem w supermarkecie można znaleźć nie tylko zapakowane produkty piekarnicze, ale również chleb, który przed chwilą został wyjęty z pieca. Jest miękki, chrupiący i pachnący, co sprawia, że mamy ochotę po niego sięgnąć, włożyć do koszyka z zakupami, a po powrocie do domu od razu zrobić pyszną kanapkę.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Niestety supermarketowy chleb zawiera sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz konserwanty, takie jak sorbinian potasu oznaczony symbolem E282 i propionian wapnia, czyli E202. Te dwa ostanie związki mogą wywołać różnego rodzaju reakcje alergiczne.
Znajdziemy w nich również barwniki, takie jak karmel mający na celu nadać razowemu chlebowi brązowy kolor. Poza tym ciasto, z którego zrobiony jest chlebopodobny produkt spożywczy, jest zamrożone i często leży w magazynie nawet kilka miesięcy. Dlatego ten rodzaj pieczywa zdecydowanie różni się od tego wypiekanego w dobrej piekarni.
Kolejny powód, dla którego lepiej nie sięgać po chleb z supermarketu jest L-cysteina (E920). Jest to polepszacz pozyskiwany ze zboża, powodujący, że ciasto ma miękką i ciągliwą konsystencję. Cena zboża jest jednak zbyt wysoka, więc do produkcji tej substancji nierzadko wykorzystuje się włosy, pochodzące nie tylko z salonów fryzjerski, ale też ze śmietników. Podczas produkcji L-cysteiny włosy są rozpuszczane w kwasie, a następnie pozyskuje się z nich proszek, który dodaje się do mąki. Dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne, nie przylepia się, a chleb się nie kruszy.
Są małe szanse, że w sklepie na terenie naszego kraju natkniemy się na chleb z dodatkiem E920. Nie mamy jednak stuprocentowej pewności, ponieważ do supermarketów czasem dostarczane jest ciasto pochodzące z Chin. L-cysteina jest niebezpieczna szczególnie dla osób cierpiących na alergię i kobiet spodziewających się dziecka. Jeżeli chcemy kupić chleb dobrej jakości, najlepiej wybierzmy sprawdzoną piekarnię lub upieczmy go samodzielnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl