Produkty negatywnie wpływające na jelita i układ odpornościowy oraz sprzyjające stanom zapalnym i rozwijaniu się nowotworów to m.in. cukier, słodziki i biała mąka pszenna. Te przetworzone węglowodany często znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej. Systematyczne spożywanie białego pieczywa, gazowanych napojów czy ciastek zaburza działanie trzustki, wątroby i układu krążenia. Kłopoty odczujemy z czasem.
Mięso może zwiększać ryzyko raka
Innymi ryzykownymi produktami są pewne rodzaje mięs, które zawierają związki kancerogenne. Tych rzeczy zdecydowanie warto unikać w codziennej diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, w wywiadzie dla WP abcZdrowie.
Lubisz ostre jedzenie? Warto się powstrzymać
Ekspert przestrzega również przed przesadzaniem z ostrymi przyprawami. Mimo że badania naukowe, których wyniki opublikuje brytyjskie czasopismo "BMJ", wskazują na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci dzięki pikantnym przyprawom, mogą one jednocześnie powodować problemy z układem pokarmowym. Ta sytuacja prędzej czy później odbije się na żołądku i jelitach.
W analizie opublikowanej w czasopiśmie "Neurogastroenterology & Motility" wykazano, że nadmierna konsumpcja ostrych przypraw może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko rozwoju nowotworów żołądka, przełyku oraz jamy ustnej. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobą wrzodową, refluksem lub innymi schorzeniami układu pokarmowego. Stosowanie tych przypraw może wyłącznie pogorszyć sytuację.
Sól z pewnością nie pomoże w utrzymaniu zdrowia
Na uwadze należy mieć również produkty zawierające dużo soli. Zbyt duża jej ilość w diecie niszczy nasz układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. W dodatku zwiększa ona ryzyko powstawania wrzodów i raka żołądka. Jak komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, sól wzmacnia negatywne przemiany komórkowe i potęguje działanie innych kancerogennych czynników, obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami. Koniecznie unikajmy więc produktów zawierających zbyt dużą ilość soli.
Oczywiście potężnym zagrożeniem dla naszych jelit i żołądka jest nadmierne spożywanie alkoholu. Napoje wysokoprocentowe w znaczący sposób wspomagają szkodliwe działanie innych, wymienionych wyżej produktów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.