Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To pożywka dla raka. Niszczy jelita i żołądek

69

Nasz układ pokarmowy funkcjonuje prawidłowo w dużej mierze dzięki odpowiedniej diecie. Badania naukowe dowodzą, że niektóre produkty mogą destrukcyjnie wpływać na pracę jelit i żołądka, a nawet przyspieszać rozwój komórek nowotworowych. Sprawdź, które jedzenie szkodzi naszemu zdrowiu.

To pożywka dla raka. Niszczy jelita i żołądek
Ostre przyprawy mogą zniszczyć nasz układ pokarmowy (Adobe Stock, ArtiStock)

Produkty negatywnie wpływające na jelita i układ odpornościowy oraz sprzyjające stanom zapalnym i rozwijaniu się nowotworów to m.in. cukier, słodziki i biała mąka pszenna. Te przetworzone węglowodany często znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej. Systematyczne spożywanie białego pieczywa, gazowanych napojów czy ciastek zaburza działanie trzustki, wątroby i układu krążenia. Kłopoty odczujemy z czasem.

Mięso może zwiększać ryzyko raka

Innymi ryzykownymi produktami są pewne rodzaje mięs, które zawierają związki kancerogenne. Tych rzeczy zdecydowanie warto unikać w codziennej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wózki sklepowe bez monety lub żetonu? Oto, jak Polacy wolą robić zakupy
Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, w wywiadzie dla WP abcZdrowie.

Lubisz ostre jedzenie? Warto się powstrzymać

Ekspert przestrzega również przed przesadzaniem z ostrymi przyprawami. Mimo że badania naukowe, których wyniki opublikuje brytyjskie czasopismo "BMJ", wskazują na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci dzięki pikantnym przyprawom, mogą one jednocześnie powodować problemy z układem pokarmowym. Ta sytuacja prędzej czy później odbije się na żołądku i jelitach.

W analizie opublikowanej w czasopiśmie "Neurogastroenterology & Motility" wykazano, że nadmierna konsumpcja ostrych przypraw może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko rozwoju nowotworów żołądka, przełyku oraz jamy ustnej. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobą wrzodową, refluksem lub innymi schorzeniami układu pokarmowego. Stosowanie tych przypraw może wyłącznie pogorszyć sytuację.

Sól z pewnością nie pomoże w utrzymaniu zdrowia

Na uwadze należy mieć również produkty zawierające dużo soli. Zbyt duża jej ilość w diecie niszczy nasz układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. W dodatku zwiększa ona ryzyko powstawania wrzodów i raka żołądka. Jak komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, sól wzmacnia negatywne przemiany komórkowe i potęguje działanie innych kancerogennych czynników, obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami. Koniecznie unikajmy więc produktów zawierających zbyt dużą ilość soli.

Oczywiście potężnym zagrożeniem dla naszych jelit i żołądka jest nadmierne spożywanie alkoholu. Napoje wysokoprocentowe w znaczący sposób wspomagają szkodliwe działanie innych, wymienionych wyżej produktów.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić