Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedzona codziennie chroni przed rakiem

5

Produkty z mórz i oceanów zdobywają coraz większe uznanie w Polsce. To nie przypadek, bo algi morskie nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Przekonaj się, dlaczego warto je wprowadzić do codziennej diety.

To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedzona codziennie chroni przed rakiem
Jakie właściwości mają algi? (Getty Images, Amarita)

Algi morskie to wodorosty, które występują zarówno w wodach morskich, jak i w wilgotnych miejscach na lądzie. Znanych jest około 100 gatunków jadalnych alg. Największą popularność zyskały w krajach takich jak Japonia, Korea, Chiny, Francja, Walia, Norwegia, Nowa Zelandia, Islandia, Anglia i Walia.

Do najczęściej spotykanych odmian należą arame, hijiki, kombu, chlorella, dulse kelp, arame, spirulina, nori i wakame. Te wodorosty są świetnym dodatkiem do zup, sosów, dań smażonych i duszonych, sushi, zapiekanek, a także jako posypka do sałatek.

Algi są bogate w żelazo, magnez, fosfor, cynk, wapń, jod, witaminy C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz kwas alginowy. Dzięki bogactwu cennych składników algi morskie mają właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Pozytywne właściwości alg morskich

Obecna w algach morskich fukoksantyna wspomaga spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, co czyni algi doskonałym wyborem dla osób walczących z nadwagą i otyłością. Ponadto pomagają one oczyszczać organizm z toksyn i metali ciężkich, obniżać ciśnienie krwi oraz wzmacniać odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Warto podkreślić, że algi morskie również pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi. Złe zarządzanie lipidami w organizmie prowadzi do miażdżycy i wielu poważnych schorzeń, takich jak zawał serca, udar mózgu czy niedokrwienna choroba serca. Algi są również źródłem antyoksydantów, które chronią przed nowotworami, neutralizują wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polskie szachistki triumfują nad Resztą Świata we Wrocławiu
Tragiczny wypadek pod Wrześnią. 19-latka zginęła na miejscu
Naukowczynie nie mają wątpliwości. Im więcej betonu, tym mniej piskląt przeżyje wiosnę
Mieszkańcy Krakowa żyją w strachu. Wataha opanowała okolice
Mały powerbank - ogromne szkody. To on miał doprowadzić do pożaru samolotu Air Busan
Dramat polskiego himalaisty. Lawina zeszła nagle
Zdecydowali się na to jako pierwsi. Algieria sięga po rosyjskie myśliwce
Podbiegł do Lionela Messiego i... to nie zdarza się często
87-latek jechał A4 pod prąd. Jego tłumaczenie zdziwiło policjantów
W tym pożarze zginęło 56 osób. Właściciel bloku usłyszał wyrok
Co tak naprawdę oznaczają numery na jajkach? Jakie wybrać?
Jak skutecznie usunąć rdzę z metalu? Pomoże popularne warzywo
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić