Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedzona codziennie chroni przed rakiem

6

Produkty z mórz i oceanów zdobywają coraz większe uznanie w Polsce. To nie przypadek, bo algi morskie nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Przekonaj się, dlaczego warto je wprowadzić do codziennej diety.

To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedzona codziennie chroni przed rakiem
Jakie właściwości mają algi? (Getty Images, Amarita)

Algi morskie to wodorosty, które występują zarówno w wodach morskich, jak i w wilgotnych miejscach na lądzie. Znanych jest około 100 gatunków jadalnych alg. Największą popularność zyskały w krajach takich jak Japonia, Korea, Chiny, Francja, Walia, Norwegia, Nowa Zelandia, Islandia, Anglia i Walia.

Do najczęściej spotykanych odmian należą arame, hijiki, kombu, chlorella, dulse kelp, arame, spirulina, nori i wakame. Te wodorosty są świetnym dodatkiem do zup, sosów, dań smażonych i duszonych, sushi, zapiekanek, a także jako posypka do sałatek.

Algi są bogate w żelazo, magnez, fosfor, cynk, wapń, jod, witaminy C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz kwas alginowy. Dzięki bogactwu cennych składników algi morskie mają właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Pozytywne właściwości alg morskich

Obecna w algach morskich fukoksantyna wspomaga spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, co czyni algi doskonałym wyborem dla osób walczących z nadwagą i otyłością. Ponadto pomagają one oczyszczać organizm z toksyn i metali ciężkich, obniżać ciśnienie krwi oraz wzmacniać odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Warto podkreślić, że algi morskie również pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi. Złe zarządzanie lipidami w organizmie prowadzi do miażdżycy i wielu poważnych schorzeń, takich jak zawał serca, udar mózgu czy niedokrwienna choroba serca. Algi są również źródłem antyoksydantów, które chronią przed nowotworami, neutralizują wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić