Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To pyszny, prozdrowotny owoc. Ma on jednak swoją ciemną stronę

4

Miechunka to roślina o charakterystycznym wyglądzie, przypominającym małe, pomarańczowe jagody lub miniaturowe pomidorki, ukryte wewnątrz delikatnej, papierowej osłonki. Ma ona szeroką gamę wartości odżywczych, z których warto korzystać. Nie jest jednak pozbawiona wad.

To pyszny, prozdrowotny owoc. Ma on jednak swoją ciemną stronę
Dlaczego warto jeść miechunkę? Ma ona wiele korzyści zdrowotnych (Adobe Stock)

Szukasz witamin? Znajdziesz je w miechunce. Wśród składników odżywczych tego owocu. wyróżniają się witaminy, takie jak witamina A, istotna dla zdrowia wzroku, oraz witamina C, która wspiera układ odpornościowy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Witamin tutaj nie brakuje

Miechunka zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz uczestniczące w procesach metabolicznych organizmu. Owoc wpływa więc także na odpowiednie trawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szkodniki w spiżarni. Nie tylko mole uprzykrzają ludziom życie

Dodatkowo, miechunka wzbogaca dietę o takie minerały jak żelazo, wapń i fosfor, oraz karotenoidy, w tym beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które są potężnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed wolnymi rodnikami. Miechunka wpływa więc na opóźnienie procesu starzenia.

Gdzie stosować miechunkę?

Miechunka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można spożywać ją na surowo, dodając do różnorodnych potraw, takich jak sałatki, desery czy koktajle. Jest więc wyjątkowo wszechstronnym owocem. Dzięki unikalnemu słodko-kwaśnemu smakowi, miechunka wnosi nowe doznania kulinarne do wielu dań.

Miechunka świetnie nadaje się również do suszenia i gotowania, co otwiera możliwości kulinarne, takie jak przygotowanie zup, sosów czy ciast. Często jest też składnikiem dżemów i marmolad. Miechunka może pełnić także funkcję dekoracyjną.

Solanina - naturalny związek, który może zaszkodzić

Jednak warto pamiętać o obecności solaniny - naturalnego związku chemicznego, który miechunka dzieli z ziemniakami i bakłażanami. To glikoalkaloid, który rośliny wykształciły jako obronę przed szkodnikami.

Znajdziemy ją w różnych częściach miechunki, w szczególności w liściach i dojrzałych owocach. Spożycie dużej ilości surowej miechunki może skutkować zatruciem, objawiającym się m.in. nudnościami, bólami brzucha, biegunką i w skrajnych przypadkach - śpiączką.

Z tego powodu warto pamiętać, że powinniśmy spożywać jedynie dojrzałe owoce miechunki. Jeśli jednak nie posiadamy takowych, warto zawczasu poddać je obróbce termicznej.

W niewielkich ilościach, miechunka pozostaje cennym dodatkiem do zdrowej diety. Jej stosowanie powinno jednak być rozważne.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić