Szukasz witamin? Znajdziesz je w miechunce. Wśród składników odżywczych tego owocu. wyróżniają się witaminy, takie jak witamina A, istotna dla zdrowia wzroku, oraz witamina C, która wspiera układ odpornościowy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Witamin tutaj nie brakuje
Miechunka zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz uczestniczące w procesach metabolicznych organizmu. Owoc wpływa więc także na odpowiednie trawienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Dodaj podczas grillowania. Jelita ci podziękują
Dodatkowo, miechunka wzbogaca dietę o takie minerały jak żelazo, wapń i fosfor, oraz karotenoidy, w tym beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które są potężnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed wolnymi rodnikami. Miechunka wpływa więc na opóźnienie procesu starzenia.
Gdzie stosować miechunkę?
Miechunka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można spożywać ją na surowo, dodając do różnorodnych potraw, takich jak sałatki, desery czy koktajle. Jest więc wyjątkowo wszechstronnym owocem. Dzięki unikalnemu słodko-kwaśnemu smakowi, miechunka wnosi nowe doznania kulinarne do wielu dań.
Czytaj także: Jak często myjesz włosy? Lekarz ma ważną radę
Miechunka świetnie nadaje się również do suszenia i gotowania, co otwiera możliwości kulinarne, takie jak przygotowanie zup, sosów czy ciast. Często jest też składnikiem dżemów i marmolad. Miechunka może pełnić także funkcję dekoracyjną.
Solanina - naturalny związek, który może zaszkodzić
Jednak warto pamiętać o obecności solaniny - naturalnego związku chemicznego, który miechunka dzieli z ziemniakami i bakłażanami. To glikoalkaloid, który rośliny wykształciły jako obronę przed szkodnikami.
Znajdziemy ją w różnych częściach miechunki, w szczególności w liściach i dojrzałych owocach. Spożycie dużej ilości surowej miechunki może skutkować zatruciem, objawiającym się m.in. nudnościami, bólami brzucha, biegunką i w skrajnych przypadkach - śpiączką.
Z tego powodu warto pamiętać, że powinniśmy spożywać jedynie dojrzałe owoce miechunki. Jeśli jednak nie posiadamy takowych, warto zawczasu poddać je obróbce termicznej.
W niewielkich ilościach, miechunka pozostaje cennym dodatkiem do zdrowej diety. Jej stosowanie powinno jednak być rozważne.