Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta

286

Dzięki zawartości witaminy A, B, C, E, wapnia, żelaza, potasu, cynku i przeciwutleniaczy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego ziarna słonecznika warto jeść regularnie. Niestety w tych zdrowych nasionach mogą znajdować się substancje, które podnoszą ryzyko raka wątroby.

Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta
Nasiona słonecznika mogą zawierać toksyczne aflatoksyny (Getty Images, yulyafesik)

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Michigan State University w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że ziarna słonecznika mogą zawierać aflatoksyny. Są to toksyczne substancje, które należą do grupy mykotoksyn wytwarzanych przez niektóre gatunki grzybów (głównie Aspergillus).

Namnażają się w takich produktach spożywczych jak fistaszki, migdały, pistacje oraz zboża rosnących na terenach tropikalnych o dużej wilgoci. Ta szkodliwa substancja może znajdować się również w chlebie, olejach roślinnych i przyprawach. Wyniki licznych badań naukowych udowodniły, że aflatoksyny wykazują właściwości hepatotoksyczne, teratogenne i mutagenne. Przez co wpływają niekorzystnie na pracę nerek, osłabiają naszą odporność i mogą przyczynić się do rozwoju pierwotnego raka wątroby. Poza tym są odporne na temperaturę.

Na łamach czasopisma naukowego "Plos One" opublikowano wyniki analizy, które sugerują, że regularne spożywanie pestek słonecznika przechowywanych i hodowanych w specyficznych warunkach może przyczynić się do rozwoju raka wątroby. Badania przeprowadzono w Tanzanii. Warunki panujące w tej części świata sprzyjają namnażaniu się toksycznych grzybów. W 60 proc. ziaren pochodzących z Tanzanii, które były poddane analizie, stwierdzono obecność aflatoksyn.

Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie – stwierdził jeden z autorów badań prof. Gale Strasburg.

Zdaniem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to czy kupowane przez nas produkty pochodzą ze sprawdzonych i renomowanych źródeł. Warto również pamiętać, że orzechy, nasiona zbóż i suszone owoce znajdujące się w naszej kuchni, nie powinny być przechowywane w ciepłych i wilgotnych miejscach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić