pogoda
Warszawa
20°
Kamil S. Sikora | 

Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta

287

Dzięki zawartości witaminy A, B, C, E, wapnia, żelaza, potasu, cynku i przeciwutleniaczy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego ziarna słonecznika warto jeść regularnie. Niestety w tych zdrowych nasionach mogą znajdować się substancje, które podnoszą ryzyko raka wątroby.

Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta
Nasiona słonecznika mogą zawierać toksyczne aflatoksyny (Getty Images, yulyafesik)

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Michigan State University w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że ziarna słonecznika mogą zawierać aflatoksyny. Są to toksyczne substancje, które należą do grupy mykotoksyn wytwarzanych przez niektóre gatunki grzybów (głównie Aspergillus).

Namnażają się w takich produktach spożywczych jak fistaszki, migdały, pistacje oraz zboża rosnących na terenach tropikalnych o dużej wilgoci. Ta szkodliwa substancja może znajdować się również w chlebie, olejach roślinnych i przyprawach. Wyniki licznych badań naukowych udowodniły, że aflatoksyny wykazują właściwości hepatotoksyczne, teratogenne i mutagenne. Przez co wpływają niekorzystnie na pracę nerek, osłabiają naszą odporność i mogą przyczynić się do rozwoju pierwotnego raka wątroby. Poza tym są odporne na temperaturę.

Na łamach czasopisma naukowego "Plos One" opublikowano wyniki analizy, które sugerują, że regularne spożywanie pestek słonecznika przechowywanych i hodowanych w specyficznych warunkach może przyczynić się do rozwoju raka wątroby. Badania przeprowadzono w Tanzanii. Warunki panujące w tej części świata sprzyjają namnażaniu się toksycznych grzybów. W 60 proc. ziaren pochodzących z Tanzanii, które były poddane analizie, stwierdzono obecność aflatoksyn.

Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie – stwierdził jeden z autorów badań prof. Gale Strasburg.

Zdaniem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to czy kupowane przez nas produkty pochodzą ze sprawdzonych i renomowanych źródeł. Warto również pamiętać, że orzechy, nasiona zbóż i suszone owoce znajdujące się w naszej kuchni, nie powinny być przechowywane w ciepłych i wilgotnych miejscach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przerażające odkrycie na posesji w Jaworznie. "Niedopuszczalne warunki"
Złowili gigantycznego rekina. Nagranie trafiło do sieci
Jak barwić jajka na Wielkanoc? O tym sposobie mało kto wie
Premier Litwy apeluje do krajów regionu. Chodzi o sankcje wobec Rosji
Sześciu Etiopczyków w pociągu. Niemcy zawrócili ich do Polski
Za 6 dni Wielkanoc. Czy przed świętami trzeba iść do spowiedzi?
Tragedia w Pszowie. Taki trop bada prokuratura
Iga Świątek wciąż za Sabalenką. Hubert Hurkacz ze spadkiem
Była już noc. Pojawili się na plaży w Gdańsku
Znaleźli to w domu 46-latka. Prowadził nielegalne poszukiwania
Katastrofa samolotu w USA. Ujawnili nazwiska sześciorga ofiar
Relacje z AI. Psychologowie ostrzegają przed konsekwencjami
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić