Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta

286

Dzięki zawartości witaminy A, B, C, E, wapnia, żelaza, potasu, cynku i przeciwutleniaczy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego ziarna słonecznika warto jeść regularnie. Niestety w tych zdrowych nasionach mogą znajdować się substancje, które podnoszą ryzyko raka wątroby.

Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta
Nasiona słonecznika mogą zawierać toksyczne aflatoksyny (Getty Images, yulyafesik)

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Michigan State University w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że ziarna słonecznika mogą zawierać aflatoksyny. Są to toksyczne substancje, które należą do grupy mykotoksyn wytwarzanych przez niektóre gatunki grzybów (głównie Aspergillus).

Namnażają się w takich produktach spożywczych jak fistaszki, migdały, pistacje oraz zboża rosnących na terenach tropikalnych o dużej wilgoci. Ta szkodliwa substancja może znajdować się również w chlebie, olejach roślinnych i przyprawach. Wyniki licznych badań naukowych udowodniły, że aflatoksyny wykazują właściwości hepatotoksyczne, teratogenne i mutagenne. Przez co wpływają niekorzystnie na pracę nerek, osłabiają naszą odporność i mogą przyczynić się do rozwoju pierwotnego raka wątroby. Poza tym są odporne na temperaturę.

Na łamach czasopisma naukowego "Plos One" opublikowano wyniki analizy, które sugerują, że regularne spożywanie pestek słonecznika przechowywanych i hodowanych w specyficznych warunkach może przyczynić się do rozwoju raka wątroby. Badania przeprowadzono w Tanzanii. Warunki panujące w tej części świata sprzyjają namnażaniu się toksycznych grzybów. W 60 proc. ziaren pochodzących z Tanzanii, które były poddane analizie, stwierdzono obecność aflatoksyn.

Potrzebne są dalsze badania w celu określenia wskaźników spożycia produktów z nasion słonecznika u ludzi i zwierząt w celu oceny narażenia i lepszego zrozumienia roli nasion słonecznika w ciastach jako źródła aflatoksyn w diecie – stwierdził jeden z autorów badań prof. Gale Strasburg.

Zdaniem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to czy kupowane przez nas produkty pochodzą ze sprawdzonych i renomowanych źródeł. Warto również pamiętać, że orzechy, nasiona zbóż i suszone owoce znajdujące się w naszej kuchni, nie powinny być przechowywane w ciepłych i wilgotnych miejscach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić