Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Redakcja abcZdrowie | 

Toksyczne substancje. Uderzają w nerki, rozwijają raka wątroby

15

Ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych, ziarna te polecane są nawet przez dietetyków. Nic dziwnego, wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Niestety badania pokazały jedną wadę – w ziarnach słonecznika mogą znajdować się groźne substancje.

Toksyczne substancje. Uderzają w nerki, rozwijają raka wątroby
Uważaj na aflatoksyny. Rozwijają się w nasionach słonecznika, przyprawach, olejach roślinnych, w chlebie zawierającym ziarna (Licencjodawca, Krzysztof Szwoch)

Właściwości ziaren słonecznika

Nasiona słonecznika są źródłem witaminy A, B, C i E oraz żelaza, cynku, wapnia i potasu. Zawierają bardzo duże ilości fitosteroli, które wykazują właściwości zdrowotne. Warto je spożywać regularnie, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Można je dodawać do potraw lub traktować jako zdrową przekąskę.

Aflatoksyny w ziarnach słonecznika

Naukowcy z Michigan State University w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badania, które pokazały, że ziarna słonecznika mogą być zanieczyszczone aflatoksynami. Te toksyczne substancje należą do szerszej kategorii – mytotoksyn i są wydzielane przez grzyby pleśniowe. Nie rozpuszczają się w wodzie i są odporne na działanie wysokich temperatur. W Polsce oficjalnie zostały uznane za substancje rakotwórcze w 1996 roku.

Aflatoksyny najczęściej namnażają się w ziarnach, migdałach, fistaszkach, pistacjach czy suszonych owocach. Niebezpieczne mogą być zboża rosnące na terenach tropikalnych o dużej wilgotności. Tak naprawdę te toksyczne substancje mogą występować praktycznie wszędzie, a więc także w przyprawach, olejach roślinnych, a nawet w chlebie zawierającym ziarna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Groźne pleśnie w orzechach. Chwila nieuwagi może wiele kosztować

Liczne badania naukowe udowadniają, że aflatoksyny mogą działać teratogennie, mutagennie oraz hepatotoksycznie. Osłabiają układ odpornościowy, wpływają negatywnie na pracę nerek, a także mogą doprowadzić do rozwoju pierwotnego raka wątroby.

Warto dodać, że badania dotyczące wykrycia aflatoksyn w ziarnach słonecznika przeprowadzane były w Tanzanii. Warunki tam panujące sprzyjają namnażaniu się aflatoksyn, dlatego aż w 60 proc. ziaren z Tanzanii wykryto obecność toksycznych grzybów.

Jak się uchronić przed aflatoksynami?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ) informuje, aby zwracać uwagę na pochodzenie danego produktu żywnościowego. Warto zapłacić więcej, ale postawić na sprawdzone i renomowane źródła. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko wystąpienia poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Ważne jest również przechowywanie żywności. Suszone owoce, orzechy czy nasiona zbóż powinny znajdować się w suchym i chłodnym miejscu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić