Truskawki to jeden z ulubionych owoców Polaków. Wielu z niecierpliwością czeka na pojawienie się krajowych truskawek. Są nie tylko smaczne, ale są też prawdziwą bombą witaminową. W truskawkach znajdziemy m.in. witaminy A, B, C i K. Korzystnie wpływają na trawienie dzięki zawartemu w nim rozpuszczalnemu błonnikowi. Z kolei obecność bromeliny pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, pomagając w walce z cellulitem.
Kto nie powinien jeść truskawek?
Jednak nie wszyscy powinni jeść truskawki. W pracy "Niebezpieczne interakcje truskawek" udostępnionej w serwisie researchgate.net prof. dr hab. n. med. Hayk S. Arakelyan z American University of Armenia (AUA) wyjaśnia, że w owocach znajdziemy m.in. kwas szczawiowy (ten sam, który obecny jest w rabarbarze), którego nie powinny spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową.
Ograniczyć jedzenie truskawek powinni także ci, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Wszystko przez obecność w owocu dużej ilości witaminy K, która wpływa na krzepliwość krwi.
W serwisie webmd.com znajdujemy dokładną listę leków (substancji czynnych), na które należy uważać, jedząc truskawki. Truskawek powinny unikać także osoby stosujące leki takie jak aspiryna, preparaty przeciwpłytkowe oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne. Spożywanie owocu z tymi konkretnymi lekami może doprowadzić do powstawania działań niepożądanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawek powinny unikać osoby zmagające się z chorobą jelita drażliwego i niskim ciśnieniem tętniczym. Co oczywiste, jedzenia owoców muszą unikać osoby z alergią na truskawki.
Dlaczego warto jeść truskawki? Mają sporo zalet!
Osoby zmagające się z cukrzycą śmiało mogą sięgać po truskawki. Owoce mają niski indeks glikemiczny. Do tego w ich składzie znajduje się w nich fruktoza, która metabolizowana jest w naszym organizmie bez udziału insuliny.
Z badań przeprowadzonych przez badaczy z Salk Institute for Biological Science w San Diego wynika, że flawonoidy zawarte w truskawkach minimalizują powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1.
Naukowcom udało się ustalić również, że regularne spożywanie truskawek sprawia, że spada ryzyko wystąpienia zawału serca i nadciśnienia. W tym drugim przypadku wystarczy jeść zaledwie filiżankę truskawek na tydzień!