Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Trzustka poczuje ulgę. Oczyszcza z toksyn, chroni przed rakiem

191

Rak trzustki to bardzo podstępny i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Aby zmniejszyć jego ryzyko, należy zadbać o prawidłową dietę, która oczyści naszą trzustkę z substancji toksycznych i uchroni ją przed stanami zapalnymi. Oto produkty, które należy na stałe włączyć do jadłospisu.

Trzustka poczuje ulgę. Oczyszcza z toksyn, chroni przed rakiem
Wiśnie wspomagają zdrowie trzustki (Aleksandra Aleroeva)

Szpinak

W szpinaku znajdziemy witaminę A, C, K, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz silne przeciwutleniacze. To zdrowe warzywo zawiera również sekretynę – hormon tkankowy, który stymuluje produkcję soku trzustkowego i produkcję enzymów trzustkowych.

Wyniki najnowszych badań, które opublikowano w magazynie "Journal of the National Cancer Institute" potwierdziły, że regularne spożywanie szpinaku zmniejsza ryzyko nowotworu trzustki.

Wiśnie

Po te pyszne i soczyste owoce warto sięgać szczególnie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Dzięki tym związkom jedzenie wiśni obniża ryzyko nowotworu trzustki.

Stała obecność wiśni w naszym codziennym jadłospisie pomaga również pozbyć się szkodliwych ciężkich metali z organizmu i obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei pektyny obecne w wiśniach usprawniają proces przemiany materii, oczyszczają i regenerują pracę jelit.

Brokuły

Brokuły działają korzystnie na pracę układu immunologicznego, wykazują właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Mają w sobie znaczną ilość siarki, podobnie jak inne warzywa kapustne.

Dzięki temu jedząc te warzywa, oczyszczamy naszą trzustkę z toksyn. Z kolei flawonoidy, których najwięcej jest w surowych brokułach, chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Zielona herbata

Zielona herbata to również produkt przyjazny nasze trzustce. Jest bogatym źródłem bezcennych antyoksydantów. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Metabolomics" udowodniły, że ten napój chroni przed nowotworami i chorobą wieńcową.

Zielona herbata także zawiera galusan epigallokatechiny (EGCG) - składnik, który jest bardzo pomocny w profilaktyce antynowotworowej. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie co najmniej jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić