pogoda
Warszawa
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Trzustka poczuje ulgę. Oczyszcza z toksyn, chroni przed rakiem

190

Rak trzustki to bardzo podstępny i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Aby zmniejszyć jego ryzyko, należy zadbać o prawidłową dietę, która oczyści naszą trzustkę z substancji toksycznych i uchroni ją przed stanami zapalnymi. Oto produkty, które należy na stałe włączyć do jadłospisu.

Trzustka poczuje ulgę. Oczyszcza z toksyn, chroni przed rakiem
Wiśnie wspomagają zdrowie trzustki (Aleksandra Aleroeva)

Szpinak

W szpinaku znajdziemy witaminę A, C, K, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz silne przeciwutleniacze. To zdrowe warzywo zawiera również sekretynę – hormon tkankowy, który stymuluje produkcję soku trzustkowego i produkcję enzymów trzustkowych.

Wyniki najnowszych badań, które opublikowano w magazynie "Journal of the National Cancer Institute" potwierdziły, że regularne spożywanie szpinaku zmniejsza ryzyko nowotworu trzustki.

Wiśnie

Po te pyszne i soczyste owoce warto sięgać szczególnie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Dzięki tym związkom jedzenie wiśni obniża ryzyko nowotworu trzustki.

Stała obecność wiśni w naszym codziennym jadłospisie pomaga również pozbyć się szkodliwych ciężkich metali z organizmu i obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei pektyny obecne w wiśniach usprawniają proces przemiany materii, oczyszczają i regenerują pracę jelit.

Brokuły

Brokuły działają korzystnie na pracę układu immunologicznego, wykazują właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Mają w sobie znaczną ilość siarki, podobnie jak inne warzywa kapustne.

Dzięki temu jedząc te warzywa, oczyszczamy naszą trzustkę z toksyn. Z kolei flawonoidy, których najwięcej jest w surowych brokułach, chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Zielona herbata

Zielona herbata to również produkt przyjazny nasze trzustce. Jest bogatym źródłem bezcennych antyoksydantów. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Metabolomics" udowodniły, że ten napój chroni przed nowotworami i chorobą wieńcową.

Zielona herbata także zawiera galusan epigallokatechiny (EGCG) - składnik, który jest bardzo pomocny w profilaktyce antynowotworowej. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie co najmniej jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.04.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Mówiła, że jedynie "pożycza". Pracownica banku ukradła z kont klientów 240 tys. dolarów
Rozświetlił nocne niebo nad brazylijską Taquarą. Mieszkańcy poszukują kawałków meteorytu
Wymieniają Polskę. Holendrzy publikują niepokojący raport
Groźny wirus na horyzoncie? Alarm w Wielkopolsce
Chciała obniżyć gorączkę u syna. Niemal skazała go na śmierć
Zełenski: Na Kijów spadła rakieta z amerykańskimi częściami
To koniec czarterów, jakie znamy? Itaka uruchamia własną linię lotniczą
Zatrzymany na granicy. Turecki kurier migrantów złapany
Niezwykła piłkarska rodzina. Talent przekazywany w genach
Szczere słowa kardynała. Mówi, czy mógłby zostać papieżem
Przełomowe odkrycie naukowców z Gdańska. Powoduje parazytozy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić