Szpinak
W szpinaku znajdziemy witaminę A, C, K, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz silne przeciwutleniacze. To zdrowe warzywo zawiera również sekretynę – hormon tkankowy, który stymuluje produkcję soku trzustkowego i produkcję enzymów trzustkowych.
Wyniki najnowszych badań, które opublikowano w magazynie "Journal of the National Cancer Institute" potwierdziły, że regularne spożywanie szpinaku zmniejsza ryzyko nowotworu trzustki.
Wiśnie
Po te pyszne i soczyste owoce warto sięgać szczególnie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Dzięki tym związkom jedzenie wiśni obniża ryzyko nowotworu trzustki.
Stała obecność wiśni w naszym codziennym jadłospisie pomaga również pozbyć się szkodliwych ciężkich metali z organizmu i obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei pektyny obecne w wiśniach usprawniają proces przemiany materii, oczyszczają i regenerują pracę jelit.
Brokuły
Brokuły działają korzystnie na pracę układu immunologicznego, wykazują właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Mają w sobie znaczną ilość siarki, podobnie jak inne warzywa kapustne.
Dzięki temu jedząc te warzywa, oczyszczamy naszą trzustkę z toksyn. Z kolei flawonoidy, których najwięcej jest w surowych brokułach, chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.
Zielona herbata
Zielona herbata to również produkt przyjazny nasze trzustce. Jest bogatym źródłem bezcennych antyoksydantów. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Metabolomics" udowodniły, że ten napój chroni przed nowotworami i chorobą wieńcową.
Zielona herbata także zawiera galusan epigallokatechiny (EGCG) - składnik, który jest bardzo pomocny w profilaktyce antynowotworowej. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie co najmniej jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.