"Twór genetyczny". Najgorsza ryba, niestety Polacy ją uwielbiają

Wiele osób najchętniej spędza wakacje nad polskim morzem. Będąc nad Bałtykiem, chcemy koniecznie spróbować tamtejszych rybnych potraw. Wybór jest naprawdę szeroki, ale nie każda ryba serwowana w nadmorskich rejestracjach i smażalniach powinna znaleźć się w naszym jadłospisie. Dowiedz się, których produktów powinniśmy unikać.

Panga to twór genetyczny, nie występuje naturalnie w przyrodziePanga to twór genetyczny, nie występuje naturalnie w przyrodzie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Evgeniy Akimenko

Lokale gastronomiczne nad polskim morzem oferują bardzo szeroki wachlarz lokalnych potraw. Gatunki ryb, które możemy zamówić, to m.in.: pstrąg, sandacz, morszczuk, łosoś, miruna, śledź, makrela, flądra, szprotka, miętus, karp, jesiotr, halibut, szczupak, okoń, dorsz i panga.

Lekarze i dietetycy od dawna polecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż czerwone mięso. Znajdziemy w nich takie cenne elementy jak: witamina A, D, E, K, fosfor, jod, magnez, selen, mangan, miedź, białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Przed wyborem ryby warto jednak wiedzieć, która z nich jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Ekspertka zdecydowanie odradza jedzenie pangi, która niestety jest powszechna w menu Polaków.

Znamy ceny na jarmarku w Wiedniu. Drogo czy tanio?

To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie. Panga to twór genetyczny stworzony na potrzeby szerokiego rynku konsumpcyjnego. Hoduje się ją głównie w Wietnamie w basenach. Odpowiednio się ją karmi, podając m.in. hormony wzrostu, tak by w krótkim czasie uzyskała odpowiedni gabaryt – podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.

Ekspertka ostrzega też przed jedzeniem łososia pochodzącego z hodowli, podczas której stosuje się antybiotyki i hormony wzrostu. Zdaniem dietetyczki w trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać ryby żyjące krótko. Można do nich zaliczyć dorsza lub flądrę, która jest rybą niskodenną, dlatego w jej mięsie nie znajdziemy zbyt dużej ilości toksycznych substancji. Warto również sięgać po makrele, śledzia i sardynkę.

Poza tym należy zwrócić uwagę, w jaki sposób jest przygotowana i podana zamówiona przez nas ryba. Produkt smażony w głębokim tłuszczu z dodatkiem frytek i majonezu podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i dostarcza do naszego organizmu sporo pustych kalorii. Regularne sięganie po tego rodzaju dania zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi, otyłości i niektórych chorób nowotworowych.

Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Wzruszający gest policjanta. "W oku 78-latka zakręciła się łza"
Wzruszający gest policjanta. "W oku 78-latka zakręciła się łza"
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Pokazali nagranie z Krakowa. "Trzy razy próbował uciekać"
Pokazali nagranie z Krakowa. "Trzy razy próbował uciekać"
Zobaczył tęczową aureolę w Tatrach. Od razu chwycił za telefon
Zobaczył tęczową aureolę w Tatrach. Od razu chwycił za telefon
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"