Tych grzybów nie marynuj w occie. Stracą swoje wartości

Maślaki to grzyby, które wyróżniają się mięsistą konsystencją. Grzybiarze cenią je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo wartości odżywczych. Pamiętaj tylko - tych grzybów lepiej nie marynować w occie.

.Grzybiarze uwielbiają maślaki. Jak je przygotować?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najczęściej spożywanym gatunkiem jest maślak zwyczajny, ale istnieją również inne gatunki, takie jak maślak pstry, maślak sitarz, maślak żółty, maślak ziarnisty i maślak rdzawobrązowy.

Obieranie skórki

Choć skórka maślaka jest jadalna, wielu zbieraczy decyduje się na jej usunięcie ze względu na gorzki smak i potencjalne problemy gastryczne u osób wrażliwych.

Najlepszym sposobem na obranie maślaka jest rozpoczęcie od nacięcia skóry na krawędzi kapelusza, a następnie delikatne ściągnięcie jej w kierunku trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Właściwości zdrowotne

Maślaki zwyczajne są bogate w:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B12), które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyspieszają metabolizm i dbają o zdrowie skóry.
  • Witaminę C, która jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających układ odpornościowy.
  • Witaminę D, która jest kluczowa dla równowagi wapniowo-fosforanowej w organizmie.
  • Sód, niezbędny do utrzymania równowagi płynów w organizmie.
  • Wapń, który jest ważny dla zdrowia kości i zębów.
  • Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
  • Żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny.
  • Fosfor, współdziałający z wapniem w budowie kości.
  • Magnez, wspomagający funkcje mięśniowe i produkcję energii.
  • Enzymy, które wspierają proces trawienia.
  • Flawonoidy, naturalne substancje chemiczne o działaniu przeciwutleniającym.

Dodanie maślaków do diety może nie tylko dostarczyć kulinarnych doznań, ale także wpłynąć na poprawę wielu funkcji organizmu. Należy jednak pamiętać, że wartość odżywcza tych grzybów zależy od sposobu ich przygotowania - najmniej wartościowe są maślaki marynowane w occie.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie trawi. Jego wpływ na zdrowie różni się w zależności od stanu zdrowia i wieku osoby spożywającej.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, a także osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami