Cenne związki siarkoorganiczne. To, co już wiemy
Wiemy już od jakiegoś czasu, że antycukrzycowe i antynowotworowe działanie brokułów zawdzięczamy zawartym w nich związkom siarkoorganicznym, takim jak glukozynolany i izotiocyjaniany, które wykazują szerokie spektrum działania bioaktywnego, w tym działanie przeciwutleniające.
Nowo odkryte polisiarczki
Niewiele dotychczasowych badań skupiało się jednak na zawartości polisiarczków - i ich znaczeniu - w kiełkach brokułów.
Tym razem badacze - pod okiem adiunkta Shingo Kasamatsu i profesora Hideshi Ihary z Graduate School of Science na Osaka Metropolitan University - zbadał ilość polisiarczków w kiełkach brokułów podczas ich kiełkowania i wzrostu.
Zespół odkrył, że całkowita zawartość polisiarczków w kiełkach brokułów znacznie zwiększyła się podczas kiełkowania i wzrostu, przy czym około 20-krotny wzrost zawartości wielosiarczków zanotowano w piątym dniu kiełkowania. Naukowcy odkryli również szereg nieznanych polisiarczków o nieokreślonej strukturze molekularnej.
Odkrycia te sugerują, że obfitość polisiarczków w kiełkach brokułów może przyczyniać się do ich dobrze znanych właściwości prozdrowotnych.
- Dalsze badania funkcji farmakologicznej tych nieznanych polisiarczków mogą doprowadzić do opracowania nowych podejść profilaktycznych i terapeutycznych oraz nowych leków, które będą mogły zostać użyte w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, udarów, nowotworów, stanów zapalnych i innych chorób związanych ze stresem oksydacyjnym - wyjaśnia dr Kasamatsu.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Redox Biology.
Dlaczego jeszcze warto jeść brokuły?
Jedna szklanka (91 gramów) surowych brokułów dostarcza 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz sporą ilość kwasu foliowego, manganu, potasu i sulforafanu.
Brokuły zawierają również wysoki poziom steroli roślinnych - związków, które pomagają organizmowi blokować wchłanianie LDL (złego) cholesterolu, a tym samym pomagają obniżyć jego poziom. Nie może więc ich zabraknąć w diecie osób dbających o zdrowie serca.
Regularne spożywanie brokułów ma również zbawienny wpływ na nasze stawy, kości i układ odpornościowy.